Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Tillbakablick på sommaren 2018 del 2.

Tisd. 2 okt.  2018

Tema hos Trädgårdsfägring för vecka 40 är ’Bästa sommarminnet’ .

Men efter en sådan här sommar kan jag  inte begränsa mig utan det blir två inlägg. Här kommer del två.

I juli och början av augusti fortsatte den konserverade hettan på gott och ont. Det var då man bara orkade med  en daglig morgonpromenad i skogen efter omfattande vattning,  följt av gofika på altanen.  Sedan infann sig den dagliga  dåsigheten.  Det var ebb och stiltje på många plan, men framåt eftermiddagen hände det lite mer.


En panter på savannen. Ja det är inte vår katt utan en av grannens som tillsammans med sin bror flyttat in i vår trädgård. Trivs tydligen extra bra här sedan vår Snoddas gick bort förra sommaren.

Obs! Stående solbadare, för sanden var för varm Trafiken förbi oss till stranden var konstant jämt, även med nattbadare

båtliv förstås hemma och hos andra…..

sammankomster och trädgårdsvisningar här….

+ ett 20-tal  besöksvisningar i andras trädgårdar under denna säsong. Det är rekord!

besök av styrelsen för svenska Feng Shui förbundet hos mig ….

Ett starkt minne var i  slutet av juli då jag satt ute och läste till 23,30 iklädd endast baddräkt och shorts på vår mysveranda, Inte ens fuktigt var det. Nu har jag ingen bild på mig där för mannen sov och det fanns ingen mer ute.  Kommer dock tänka på denna kväll fram i vinter när snön viner om knuten.

….och  när Sta Älsvborgskretsen skulle komma!  DÅ den 4/8  kom äntligen det efterlängtade regnet efter en kvävande dag och folk tog sin tillflykt under tak. Så jädra skönt! Alla andra gånger som vi hade blivit lovade regn men ingenting kom här för regnen och åskan drog bara runt sjön till andra ställen.

efter det började jag hålla koll på vattenmätaren….

I augusti blev en hel del regn och i slutet av månaden började jag fixa mer ute när bär och grönsaker blivit skördade.

Jag hade vissa plantor som borde komma i jord och då fick jag gräva upp mer rabatter och se över savannen som så sakta började ta sig .

Den 8 september var den sista varma kvällen, men skuggorna var  långa…. Jag hade satt ner lite mer perenner i landen i linne och jobbarbyxor på dagen.  Efter det och tills nu är det fleece som gäller.

Resumé av bästa sommarminnena:

 1. Roligast: Trädgårdsjobben har väl aldrig så känts så stimulerande som sommaren 2018… trots mycket vattning och begränsad frihet kom jag på nya små lösningar och piff iallafall före Tusen trädgårdar

 

2. mest gillat: trots obefintligt fjäsk. Entré rabatten med hostor utan hål…

 

…. Black an´red Chili som har levererat otroligt mycket frukter utomhus och nu fortsätter inomhus

 

3. Bästa  Loppisfynd av många: ( finns en korg till damejeannen ) också 

4.Finaste frösådderna: Zinniorna som klarat sig nästan utan sniglar och stått länge

 

5 mest överraskande:  en lotterivinst, en Crinum som blommade så här fint med 8 klockor i augusti

och en änglatrumpet ( också vinst) med 15 trumpeter som tyvärr frös i förra veckan men blomstjälkarna står utanför altanen i en mjölkkanna nu för jag har svårt att skiljas  från sommarminnen.

 

När jag frågar mannen vilket hans bästa sommarminne var svarar han… ’Tusen trädgårdar’ och att han gick ned ett par kilo av all vattning. Han som varit ointresserad och motståndare till öppen trädgård !!!  Numera vill han  följa med till andras för han gillar att träffa och prata med nya människor.

Ett steg i rätt riktning. Nästa kanske blir att han följer med på Sta  och Borås trädgårds sällskap’s möten.

Och därefter? Det är bättre att dansa tango om man är två.

Ha det gott alla!

0

4 kommentarer

 1. Man behöver inte vara så trädgårdsintresserad för att tycka det är trevligt att träffa folk. 🙂 Och det var väl en bra sommar om ni får mer av ett gemensamt intresse? Glad för din skull att sommaren var bra och att du slapp värsta värken.
  Kram Kristina

  • lunasblogg

   4 oktober, 2018 at 20:00

   Tack , ja. det var nog värmens förtjänst både det ena och det andra. Om det blir gemensamma insatser återstår att se, men J. har nog mer förståelse för att trädgård tar tid och även nördar kan vara trevliga. När det är kallare känner jag mer av artrosen och då är det skönt med viss hjälp.
   kram Luna

 2. Härliga sommarminnen och tänk så varmt det var. Förstår att du kommer att plocka fram minnet av att du satt och läste i baddräkt vid 23:30-tiden i juli, när vintersnön yr utanför knuten. Det känns verkligen som ett rekord. Talande bild från stranden, att man måste stå och sola för att sanden är för varm.
  Och det efterlängtade regnet, som kom mitt under trädgårdsbesöket. Men besökarna ser ut att trivas under tak.
  Roligt att maken nu börjar dela ditt intresse och att han till och med tyckte att det bästa med sommaren var Tusen trädgårdar.

  Önskar dig en fortsatt skön dag! Idag skiner solen än så länge här. Det är kallt men frisk och skön luft. En härlig höstdag.

  Kram Anita

  • lunasblogg

   4 oktober, 2018 at 22:06

   Ja, det är intressant att man bor i ett land med så stora temperaturskillnader och vi har aldrig haft så torrt och varmt så länge. På de flesta ställen kom nog mer regn.
   Idag sken inte solen, igår däremot var en fantastisk dag. Nu börjar vi se höstfärger även här.
   ha det gott!
   Kram Luna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑