Onsdagen den 11 maj

Se mitt bildspel från Buga 2011!

I år kommer jag inte besöka Chelsea Flower Show i London hur bra den än är, utan istället ska jag besöka alternativa trädgårdsutställningar i Europa. Dessutom skrivs alltid så mycket om ’Chelsea’ ändå, och det gör att andra ’Garden shows’ inte får den publicitet som de borde i Sverige.

Tyskland är det glömda trädgårdslandet, men här finns enorma  tillgångar och gammal kunskap inte bara kring de 5000 slotten.

Vartannat år hålls ’Buga’ Bundesgartenschau på olika platser i Tyskland och i år är det natursköna romarstaden Koblenz tur, som ligger där Rhen möter Mosel vid Deutsches Eck. Bara att besöka  denna vackra Rhendal är ett stor naturupplevelse med Romantische Strasse och sina törnrosaslott bland vinodlingarna längs den vindlande Rhenfloden.

Mellan den 15 april och 16 oktober är Buga 2011 öppen och då väntas 2 miljoner besökare till Koblenz. Staden (av Borås storlek) har satsat 1 miljard på uppfräschning  för detta, som promenadstråk utefter Rhen, många utomhusscener med daglig underhållning  och  kabinbana över floden m.m. Detta för att lätt kunna förflytta sig mellan de tre utställningsplatserna, från högplatån vid fästningen Ehrenbreitstein, till Deutsches Eck och slottsparken i city. Här visas enorma blomsterrabatter, tematrädgårdar och kunskapscentrum, utställningshallar, landskapsarkitektur för privat och offentlig miljö och mycket annat.

Planteringarna växlar över tid och byts ut, från vårplantering  till rosor, sommarrabatter, dahlior, gräs men mycket är detsamma hela säsongen. En av mina favoritplanteringar var paradisträdgården vid St Kastor basilikan, rosenträdgården  mot Rhen vid  Kurfürstliches Schloss och de skira planteringarna vid Blumenhof på Deutsches Eck. Dessa var ljuvliga och stilrena.

Helgen 6 -8 maj, som inföll när jag var där, var det också invigning av ’Kultursommaren’, vilket lockade många till festligheterna på olika scener.


Min kommentar om utställningen: Innovation och variationsrikedom saknas inte på denna visning vad gäller modernism i tematrädgårdar, lekplatser, vattenspel, gravvårdsdesign, ekologi m.m. Vad gäller planteringarna kändes dock utformningen ofta lite för linjära för min smak, medan färgkompositionen på vårplanteringarna var desto mer färgglada. Försommarfloret, perennerna var skirare.  Tematrädgårdarna visade på alternativa byggmaterial, men många ingav dock en maskulin känsla. Engelska cottage gardens såg jag inga. Däremot var gravplanteringarna mycket romantiska.

Nästa år 2012  blir det en  trädgårdsutställning av  jätteformat i nederländska Venlo. Lägg Floriaden 2012, Venlo den 5 april- 7 0kt på minnet, men nu har du hela sommaren på dig att besöka Koblenz. Har du ork gör du den på en dag.

0