Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Trädgården just nu med Blooming Friday

Fred. 21 okt. 2017

Temat för Blommiga Fredagen hos bloggen Bland Rosor och Bladlöss är denna vecka Min trädgård just nu.

Trevligt att länken är igång igen efter sommaruppehållet!

Här lite bilder jag tog igår den 19 okt. 2017, då det var frost – 2,5 gr. på morgonen, som låg kvar en bra stund på förmiddagen,  för att sedan bli en solig och fin dag. Likt hösten är det både soliga och murriga bilder.

Långa skuggor och i väntan på att kopparlönnen i fonden ska bli knallorange. Thujan håller jag på att göra japansk men är inte klar.

( Och här en uppdaterad bild idag fredag em,  då jag klippt lite till på japanthujan. Det är bra att fota mellan varven, så ser man var det ska tas. Fortsätter en annan dag.)

De kubklippta naverlönnarna ska bli gula men det brukar de bli först när höstfärgerna i skogen mittemot har  tappat sin fräschör. Bra timat eller tur?

Insidans soliga del blir fort varm. Viss städning pågår.

här håller jag på med jordförbättring till nästa år då jag gräver ner växtdelar och skrufs direkt i diken och täcker. Ska vinterså sedan i åtminstone en pallkrage med lock på.

en del purpurkål får stå kvar för att den både trivs så och är fin att se på och använda peu om peu. Igår med rejäl frost på som tinade på dagen.

mangolden som är kvar får också stå.

för övrigt går det ju vansinnigt fort nu… i början av veckan såg mitt lilla Aroniträd ut så här

och nu…

Dissectum häromdagen…

.

och nu är det bara en tofs…

det som står kvar trots både blåst och frost är den absolut sista att slå ut av mina perenner, Luktastern ’Symphustricum nova-angliae’

Det är en favoritaster jag  fick en gång och som  aldrig krånglar. Stor och hög och doftar

Ha en bra helg Alla!

Luna

0

25 kommentarer

 1. Härliga höst och bilderna visar så bra varför träd och buskar, former behövs när perenner och annat vissnar ner. Låter spännande med thujan… 🙂

  Kram, Carina

 2. Hej Luna!
  Fina höstfärger, både vackert grönt och sprakande gult och rött. Uppskattar höstens färgfyrverkeri. Astrarna lyser upp också hos mig, de kommer troget varje höst.
  Din purpurkål ser mycket dekorativ ut.
  Ha en trevlig helg /Marika

  • lunasblogg

   21 oktober, 2017 at 17:51

   Tack Marika! Alla har vi höstfärger nu mer eller mindre, men strax är det över.
   Trevlig helg Luna

 3. Det är fint med frost på den klippta buxbomen, för det är väl buxbom. Astern är jättefin, jag måste skaffa någon bra sort som hinner blomma lite tidigare hos oss, jag tycker alltid att dom blommar så sent att dom nästan inte hinner slå ut. Ha en fin helg. Carita

  • lunasblogg

   21 oktober, 2017 at 17:53

   Ja, det är buxbom. Mina astrar står nära huset där det är varmare så de slår alltid ut.
   Trevlig helg Luna

 4. Aha – är det så astern heter? För den ser ut att vara samma som min namnlösa.
  Och så snyggt det är med frosten på dina klot. Du fick uppenbarligen betydligt mer vitt än jag, det ser jag även på kålen.
  Din kopparlönn måste bli helt magisk när bladen byter färg, jag anar att du haft bilder på den förut.
  Ha nu en riktigt skön helg i din fina trädgård!

  • lunasblogg

   21 oktober, 2017 at 17:57

   Tack . Ja, jag brukar visa bilder på den varje år då den får höstfärg. Fast den är även fin på vintern där den står i väst och solens sneda strålar flammar i den flagande barken mot vit snö (om det blir någon.)
   Trevlig helg
   Luna

 5. Säger det igen; så snyggt med formklippt. Naverlönnen har jag inte tänkt på förut men den är ju riktigt trevlig. Smålönnarna är så fina också.
  //Helene

  • lunasblogg

   21 oktober, 2017 at 18:01

   Tack. Naverlönn är ett bra och tåligt träd att klippa. jag har fler smålönnar men på någon har löven blåst av redan eller så har de inte fått höstfärg än.

   Trevlig helg Luna

 6. Så fint formerna syns. Det är något jag behöver jobba mer på. Även här lämnas en del i grönsakslandet. Hoppas vi hinner skörda innan rådjuren gör det.
  Trevlig helg!
  /Anette

  • lunasblogg

   21 oktober, 2017 at 19:48

   Tack . Som du kanske sett sätter jag ut fårull som liknar bambirumpor lite varstans och det verkar fungera bra efter ett par års testande mot rådjur.
   trevlig helg/
   Luna

 7. Snyggt med frostbilder, nästan så att jag längtar själv till första frosten. Fast bara nästan, jag har ett stort planteringsprojekt i trädgården som jag gärna vill se till att få ro i land först. Trevlig helg! /Charlotte

 8. Vackra bilder som alltid hos dig Luna. Roligt att se din japanska klippning av tujan. Och vilken tajming med naverlönnarna. Nu syns dom ju verkligen mot den gula bakgrunden. Och sedan kommer dom att lysa mot den lövlösa bakgrunden. Luktastern ‘Symphustricum nova-angliae’ har jag nu noterat namnet på. Det blev en ”vill-ha-växt”. Och att den doftar också är ju ett stort plus.

  Önskar dig en skön helg!

  Kram Anita

  • lunasblogg

   21 oktober, 2017 at 19:56

   Tack Anita! Det tog ett tag innan jag vågade mig på att klippa denna thuja men nu ska jag fullfölja molnklippningen av den. Ganska meditativt och trevligt!
   ha en bra helg
   Kram Luna

 9. Höstaster är nog verkligen min favorit under hösten. Höstfärger i all är men som sagt, de vackra bladen ramlar fort medan astern fortsätter att ge färg under en lång tid 🙂

  Trevlig helg!

  //Veronica

 10. Beundrar dina buxbomklot, häckar och naverlönnar. Så vackra former och så mycket grönska nu när det mesta annat ger upp. För att inte tala om japanthujan. Vilken vacker silhuett du skapar när du beskär den. Ett hantverk!

  En höstaster som doftar. Underbart! Gör de det. Har aldrig stoppat näsan i någon och provat. Får gå ut och göra det. 🙂

  Kram Anna-Karin

  • lunasblogg

   22 oktober, 2017 at 17:30

   Tack Anna Karin!
   Det gör väl egentligen inte astrar, men denna höga och sena aster kallas Luktaster. Tror dock att den doftar mest när den kommer inomhus, för nu var jag ute i regnet för att lukta på min och jag kände inget speciellt.
   Eller så har jag ett ex som inte gör det, men allting annat stämmer på att min gamla ärvda är en nova-angliae.
   Kram Luna

 11. Slående hur det vintergröna görs sig fint mot höstlöven i bakgrunden. På sommaren lite anonymare men nu lyfts det fram. Många fina färger i din trädgård.
  Allt gott
  /Anette

  • lunasblogg

   22 oktober, 2017 at 17:13

   Tack, det är framförallt när trädgården är i träda som det vintergröna spelar första fiol, men också för att lugna och balansera den blommiga sommaren.
   / Luna

 12. Skikkelig frost, jo! Fint med klippet Thuja.
  God helg!

 13. Mycket fint hos dig Luna! Gillar ju dina formklippta växter och den molnklippta thujan kommer ju att bli så snygg! Heja! Frosten låter vänta på sig här, men det gör inget för min del. Hur som helst går det inte att förneka att det är snyggt med rimfrostkanter.
  Önskar dig en fin vecka!
  Kram Kristina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑