Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Trädgårdens styrka

Onsdag 2 september 2015

Var ligger styrkan hos din trädgård?  Är det formspråket i gångarna, rumsindelningen, mångfalden av rariteter, färgkoordineringen, pyntet , den matnyttiga odlingen som du är mest nöjd med? Eller är det de  lättskötta delarna, ytorna för lek och spel, läget eller utsikten som avgör trivseln? Kanske växthuset, uteköket, poolen eller matplatsen? Alla har vi olika förutsättningar och prioriteringar. Här är fem stöttepelare som ger styrka åt min trädgård.

GÅNGARNA tycker jag ger en lugn året-runt känsla

sidogang

RUMSINDELNINGEN och dess sammanhållning

hackgang

RABATTERNA  med olika intryck och färgtema

aklejor2

vaster

FRODIGHETEN

trangt

DSCN4170

DETALJERNA

rundeltrappa

trana

Ha det bra!

luna

 

0

11 kommentarer

 1. Din trädgård med allt du visar är inte bara en stöttepelare den är väldigt vacker.
  Vissa ”stöttepelare” i trädgården är mycket resurskrävande, inte minst de resurser som sitter i plånboken, så att det inte ens går att ”prioritera” . Ett sådant är fina stenlagda gångar. En riktig dröm för mig men jag kan inte prioritera bort maten eller katterna (har en mycket resurskrävande katt med diabetes och stora tandproblem). Men visst har jag ETT vackert golv: berget och det är gratis ;-)! Som nytvättad är det som ett palatsgolv som gnistrar i solen!

  Ha det gott!
  /Anja

  • lunasblogg

   4 september, 2015 at 09:14

   Tack Anja! Du har berget som är den bästa naturliga stöttepelaren för en trädgård enl. Feng Shui. Och så har du alla rariteterna och din förmåga att sammanställa allting. Jag har inget berg och nästan bara idiotsäkra växter på en sandig hörntomt med ett Modulenthus från 70-talet, där många passerar, ligger inte ens på första plats vid sjön. Det har jag försökt kompensera med trädgården. Som tur var anlade vi grundstommen med mina kontakter i branschen. Det gamla markteglet tex var från en annan renoveringstomt i samma veva. Nu hade anläggningen kostat mycket,mycket mera.
   Ha en bra helg!
   Luna

 2. Vilket bra ämne! En central fråga som man lätt missar. Jag ska fundera.
  Kram
  Marta

  • lunasblogg

   4 september, 2015 at 09:26

   Ja, intresset för trädgård börjar bli allt mer vidlyftigt. Det är lätt att flyta med i magasinens trender och inspiration. Men var ligger vår egen trädgårds själ och styrka?
   Ha en bra helg
   Luna

 3. Ett intressant ämne. Din trädgård är så vacker. Jag fascineras alltid av dina gångar och de vackra buxbomskloten. I år har jag av olika anledningar inte kunnat jobba i trädgården. Dels har jag skadat ett knä och sedan har den ju legat under vatten stora delar av sommaren. Men trots det så ser den faktiskt hyfsat bra ut. Styrkan är att jag tydligen fått till en bra grundstruktur som gör att den ”klarar sig själv” vissa år. Men styrkan för mig är annars det ätbara. Jag är glad att jag har möjligheten att odla mycket av det vi äter själv. Jag älskar att odla ätbart och har ibland faktiskt drömt om att göra om hela trädgården till ett ”trädgårdsland” … men fortfarande med fin struktur, vackert och med färg. Fast så blir det nog inte. Det är för mycket jobb och det är njutbart med ögonfägnad också.

  Önskar dig en fin helg!

  Kram Anita

  • lunasblogg

   4 september, 2015 at 20:32

   Tack Anita!
   Jag har också haft en dålig sommar vad gäller fysisk hälsa. Mentalt har den ändå varit bra fast vi inte gjort så mycket. Det ätbara har dock aldrig varit sämre än i år. Så det är inget att hänga i granen. Visst är det mycket jobb med matnyttig odling. Jag fascineras över dem som orkar hålla järnkoll. Tillgång till vatten, bra kompost, naturgödsel, inhägnat område och gräsklipp måste till. Det har jag inte så det förslår.
   Blommor gör mig också glad
   Trevlig Helg
   Luna

 4. Bra fråga. Tycker om allt du visar och lyfter fram från din trädgård, inte minst rummen och växtvalen.
  Men vad är styrkan hos vår? Kanske att ha fått den att kännas större än vad den är, det finns många vinklar och vrår och saker att upptäcka. Och så alla träd och buskar som skapar ett bra klimat för övriga växter (och en hel del djur och insekter).
  Kram Kristina

  • lunasblogg

   8 september, 2015 at 12:31

   Tack. Det är det som är knepet att få en liten platt trädgård att se större ut med många rum och tak. Sådana uppdrag (för kunder som inte kan se detta själva) är de uppdrag som intresserar mig extra mycket. Ni, du har verkligen lyckats göra en intressant och innehållsrik trädgård på dess tomtyta och förutsättningar.
   Kram
   Luna

 5. Din trädågrd har många styrkor och det visste jag ju redan av alla fina bilder jag sett! Tåliga växter nämner du i en kommentar, men de är ju faktiskt också en styrka och en del av en bra stomme. Sen kan man ju alltid fylla i med experiment däremellan.
  Här är styrkorna stommen av fruktträd, odlingen, flyttblocken, lusthus, kreativa infall, höns, ett par lyckade rum, men det finns rätt mycket svagheter också. Jag vet vilka de är och jobbar på dem. Att hela tiden förbättra och tänka ut lösningar är en del av drivkraften bakom. Sen handar det ju inte bara om att veta hur man vill ha det utan också om ekonomi att kunna köpa material och anlita anläggare om man nu inte kan gräva och dona själv.
  Intressant inlägg och intressant att läsa kommentareran.
  Allt gott
  Anette

  • lunasblogg

   8 september, 2015 at 13:03

   Tack Anette!
   Roligt att läsa era långa kommentarer, håller med dig här. Det var lite tanken att få oss att reflektera och det verkar som alla vet sin trädgårdsstyrka. När man tänker på dig är det oavkortat på odling, höns och kreativa infall. Svagheter har vi alla. Ett här är den naturliga jordmånen och min artros som hindrar mig från vidlyftiga arbetskrävande insatser. Just nu får jag hjälp med en del som tex utvidgad terassyta för pallkragar och sittplats. Alla gör vi våra prioriteringar om var pengarna ska gå. I år har vi inte rest nästan alls, knappt ätit på restaurang heller. Hemma känns bäst och mysigast.
   Ha det bra!
   Luna

 6. En bra fråga som jag snabbt fann ett svar på. Styrkan i vår trädgård är att vi har fått till rumsindelningar. Vi har växthuset med köksträdgården, Lugnet med spa badet och en mysig ute plats, altanen, pussenästet och många fler utrymmen som har sin funktion. Trä gångarna vid ros stigen och i två andra rabatter har blivit lite av vårt signum. Efter att ha bott i huset i ca 14 år och nu känner vi att vi har hittat vår stil. Ibland tar det tid 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑