Fredag den 30 mars

Trots att Sverige inte är känt som trädgårdsland i jämförelse med England eller Danmark finns över hela Sverige sedan 30-talet ett stort intresse för att engagera sig i ett trädgårds-sällskap.( Kanske just för att stärka imagen för oss trädgårdsfantaster som ibland betraktas som ett släkte för sig.)  Trädgårdsföreningar är  till för att lättare kunna besöka andras trädgårdar, byta växter med varandra, höra på intressanta föredrag och inte minst för att träffas och utbyta idéer och tankar. Ett område som är mycket aktivt är Småland. ( Jag har besökt ett antal hitintills) De mindre orternas föreningar är också  kopplade till Jönköpings läns Hemträdgårdsförbund. Intressant är att många yngre kvinnor söker sig till trädgårdsföreningar idag. Bilden av Sverige som trädgårdsland håller på att förändras. Vi kommer starkt.

Igår höll jag föredrag hos Bankeryds trädgårdsförening och det är andra gången på fem år som jag var där.  Tydligen är det populärt med Feng Shui och harmoni i strukturen, eftersom jag fick komma igen. De flesta hade hört mig förut men ändå kom ca 85 besökare. Bankeryd vid natursköna Vättern har många vackra trädgårdar i zon 2-3. Igår den 29 mars såg jag årets första utslagna magnolia  i Bankeryd. Det var en Magnolia ’Royal Star’  som är den härdigaste och inte blir så hög.

Föreningen har haft samma ordförande Vivan Ohlsson  i många år. Hon är en pigg pensionär som driver föreningen med kraft. Föreningen har 330 familjemedlemskap med bra ekonomi vad jag förstår. Den lockar med kända föredragshållare och kända besöksträdgårdar och inte minst fantastiska bullar och kakor till kaffet. Styrelsen känner alla ansvar. Det märkte jag igår när tekniken krånglade. Tack!

Ha en trevlig helg! (Snoddas visar nu upp sin första vårmus. Då måste jag gå till honom och berömma. Glöm inte berömma dina kära då och då)

Luna

0