Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Trädgårdsminne med själ

Torsd. 9 mars 2017

Blommiga fredagen på G igen. Tiden går fort som tur är denna snöslaskiga årstid. Idag vill Helena att vi ska visa ett ’trädgårdsminne’.

Oj, det var inte lätt. Jag skulle kunna skriva en hel bok, känns det som.

Så mycket  jag  sett och upplevt vad gäller trädgård allt sedan barndom och vuxenliv tills nu, inte bara hemmavid utan utomlands, hos kunder, vänner, besöksträdgårdar,  i parker och på garden shows.

Men jag väljer ändå något från Japan. Där har jag varit några gånger. Bara i Kyoto tex finns inte mindre än 17 världsarv och alla är förknippade med heliga platser,  trädgårdar, tempel och palatsmiljöer.  Där finns trädgårdar till synes enkla men ändå subtila likt meditativa  uråldriga paradis, där man finner ett lugn man aldrig känt tidigare på jorden.

De mest kända världsarven drar naturligtvis enormt mycket besökare, men trots det känns det aldrig trångt som på tex en garden show. Dessa turistattraktioner ska jag däremot inte skriva idag.

Vissa mindre tempelträdgårdar gör mig dock mer fängslad och har man tur kan man  vistas där helt ensam.  Det finns 1600 tempel i Kyoto, så de är lätta att hitta.

Foto min man

En sådan meditativ plats visar jag nu från ett litet buddhisttempel vars namn jag glömt men  ligger nära det stora Saihojitemplet med sina 500 statyer i människostorlek i östra delen av Kyoto (nära Hyatt hotel).

Innan man går in i templet tar man av sina skor och tvager sina fötter. När man kommit i stämning går man ut på andra sidan, för att på baksidan hitta en fantastisk grön trädgård, där tiden står still.  Det enda som hörs är ljud av stilla vatten och fågelsång .  Det är bara sittandes i meditationställning som man kan tillgodogöra sig platsen, inte ståendes eller gåendes.

Det är som ett stort tittskåp, lite grand som en  miniträdgård, en innergård  en  ’Tsuboniwa’ ’som japanerna har i sina hus, ett trädgårdsrum till för att betraktas,  inte beträdas.

Så om du blir besviken  för att du inte får se hela scenen i bild….. den finns  i mitt hjärta men kan inte delas.  Den frid som råder här måste upplevas.

Vill du veta mer om japanska trädgårdar och lite knep för att efterlikna en sådan hade jag en serie på tre inlägg i mars 2012. Ingen västerlänning kan dock göra en trädgård som kan kallas äkta japansk. Den subtila konsten sitter i deras själ och deras känsla för perfektionism.

Trevlig helg Alla!

Luna

 

19 kommentarer

 1. Åh, så fint och rofyllt!

  Dina inlägg från 2012 ska jag leta upp. Försöker nämligen skapa en liten asiatisk del i vår trädgård med inspiration från den harmoniska dalen utanför Askersund.
  http://studiolivskraft.blogspot.se/2015/09/inspiration-fran-den-harmoniska-dalen.html

  Ha det gott!
  Birgitta

  • Tack Birgitta! Har nu läst ditt inlägg om kinaparken vid Askersund. Där har jag också varit och gjort blogginlägg. Den är bra gjord för att vara i Sverige. Hoppas den fortsätter att vara väl underhållen.
   I det sista inlägget i min serie om jap. Trädgårdar från 2012 finns mer handfasta råd. Lycka till med din japaninspirerade del.
   Trevlig helg/ Luna

 2. Ser verkligen meditativt ut och fint att bära med sig en sån plats i sitt hjärta.
  Trevlig helg
  /Anette

  • lunasblogg

   11 mars, 2017 at 09:53

   Ja detta är en annan typ av trädgårdsupplevelse som man inte faller i glömska bland allt annat.

   Trevlig helg till dig också/ Luna

 3. Ser helt underbart ut men jag är övertygad om att det är känslan som är det viktigaste. Tyvärr kom jag inte till Kyoto när jag var i Japan. Men jag är glad att du skriver att västerlänningar inte kan skapa japanska trädgård.

  Kram, Carina

  • lunasblogg

   10 mars, 2017 at 09:08

   Stämmer, minnen är alltid förknippade med känslan och i vilken form man är själv . Här kommer jag ihåg att vi gått och gått och tagit in så många mäktiga intryck och det blev varmare och varmare ju längre dagen led. Då hittade jag denna lilla skuggiga retreat. När jag kom ut därifrån var jag helt i balans.
   Kram Luna

 4. Helt naturligt att du väljer Japan, de asiatiska influenserna verkar vara en stor del av dig. Så roligt att få ta del av bilder därifrån, har själv aldrig varit i Japan.
  //Helene

  • lunasblogg

   11 mars, 2017 at 09:50

   Tack och varsågod, Helene. Det ligger en del i vad du säger även om jag gillar alla typer av trädgård. Största friden får jag dock av de asiatiska. För mycket av allting gör mig yr i huvet.

   Ha det gott/ Luna

 5. Jag kan ana känslan när jag ser dig sitta och meditera. Känslan av att tiden står stilla. ‘Tsuboniwa’ hade jag aldrig hört talas om. Tänk att ha ett trädgårdsrum till för att betraktas, inte beträdas. En mäktig känsla. Förstår att bilden har lagrats i ditt hjärta och inte går att förmedla. Men du har ändå förmedlat en känsla av lugn med ditt fina inlägg. Tack för det.

  Ha en trevlig helg!

  Kram Anita

  • lunasblogg

   11 mars, 2017 at 09:45

   Tack Anita!
   Ja det var då nu får jag inte sitta i traditionell yoga ställning mer, men känslan för andliga platser finns förstås kvar. Det finns många av i vår natur också. Japanerna vill dock gärna rama in naturen med ett fönster genom ett konstruerat hål i trädgårdsväggen eller huset så man inte tar in allt det vackra utanför på en gång. Det är då man kan studera alla detaljer noga.
   Jag gillar ju förstås många typer av trädgård, men just att skapa nyfikenhet för det naturliga så som du visar i ditt inlägg ger en extra dimension.
   Ha det fint! Här sken solen i morse men nu är det mulet igen.

   Kram Luna

 6. Det låter som en närmast andlig upplevelse, helt underbar. Och så otroligt vackert med enbart gröna nyanser. Jag antar att den översta bilden med de färgglada tygstyckena inte är från samma plats? Den förmedlar en helt annan känsla!

  • lunasblogg

   10 mars, 2017 at 16:53

   Jo, Anni de buddhistiska böneflaggorna är på samma tempel. Det var de som drog mig dit men de går inte runt hela byggnaden. Dessa sätts upp då och då för att förstärka energin och friden och består av de fem färgerna vitt, rött orange grönt och blått och betyder i stort sett samma sak som de fem elementen i Feng Shui. Alltså när energin är i totalbalans.
   Mer om elementen finns att läsa hos mig i många Feng Shui inlägg.
   trevlig helg
   Luna

 7. Hagekunst til kontemplasjon…

 8. Har vänner inom Bonsaiföreningen som varit där – och på andra vackra platser – som också berättat i bild om sina upplevelser. Men alla säger likadant som dig, det måste upplevas på plats! Dessutom är det inte alla västerlänningar som till fullo kan uppskatta trädgårdarna.
  TREVLIG HELG
  Susie

  • lunasblogg

   10 mars, 2017 at 17:16

   Nej, är man en typisk blomsterälskare så kan jag förstå. Men man ska veta att det finns stor variation där också, inte mindre än fem olika slags japanska trädgårdstyper tex Promenadträdgården med spännande förändrade vyer och gläntor för varje steg, Palatsträdgården med storslagna inlånade landskap från omgivningen
   Zenträdgården dvs torra krattade grusytor med sten som öar i,
   Teträdgården, en liten trädgård, en sk Roji runt ett litet hus eller tehus dit som nås på en upphöjd stig genom en mossträdgård kantad av hårt ansade växter och knotiga träd.
   Miniträdgården som kan ligga mitt i ett hus eller utanför som ett tittskåp.
   Att tukta växter så hårt kan kännas främmande för många men det beror att i Japan bor man trångt och ytorna är begränsade.
   ha det gott!
   Luna

 9. Flotte bilder fra Japan! De har en egen evne til å lage flotte hager, og det er mange som har prøvd å etterligne deres hagekunst. I en by 3 mil herfra har et ektepar laget en japansk hage. Den er faktisk imponerende laget! Men jeg tror det har tatt 30 år eller noe sånt, så det er ikke noe som kan skapes på kort tid.

  God helg!

  Klem, Marit

 10. Vilken sakral stämning du förmedlar i både bild och text. På ett märkligt sätt griper den även mig så via ditt inlägg.
  Otroligt fint inlägg Luna
  /Anja

 11. Även om jag älskar färg i trädgården uppskattar jag verkligen de helt helt gröna och rofyllda trädgårdarna. Förstår att den du visar finns på en speciell plats i ditt hjärta.
  Kram Kristina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑