Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Trängsel i rabatterna

Tisd. 27 juni 2017

Herregud vad det växer och vad trångt det börjar bli i alla rabatter! Hur tänkte jag ? Visserligen ska man plantera tätt iallafall om man följer plantskolans direktiv, eller  Feng Shui’s förespråk att inte ha bar jord … men ändå…. I år slår växtligheten  alla rekord.

Förutsägelserna från  Feng Shui stämmer att 2017 skulle få extremt bra växtkraft och att den gröna färgen skulle dominera.

Vet inte om jag gillar hostor längre. De väller fram och döljer annat som inte kan ta för sig. Får se hur jag gör sedan, delar eller ersätter.  Ormögat i framkant är också helt galen numera., väver sig in och under överallt, för att inte tala om piprankan.

Vissa av mina rabatter börjar bli ett sammelsurium.  Och nu tiden mellan  azalea- och hortensia blomningen ser det väldigt grönt ut bara. Annars är detta en bra och lugn året-runt rabatt men inte överfull. 

Gjorde en viss utgallring idag, men det syns inte, bara på gången utanför. Att sopa är inte kul tycker jag. Det får J göra.

I ört- och perennalanden  är växtligheten mer förlåtande . Där får det gärna vara trångt och vilt. (Rödfibbla i fokus).

I grönskasodlingen bryr jag mig inte heller,  bara det som ’ska’ växa växer utan att påverkas av ogräset. För ogräset växer otroligt fort, liksom gräset. Det klipps varje dag här. Rättelse: varann dag ska det vara, säger maken. Och ändå får jag inget gräsklipp till att lägga under i odlingen.   Fast å andra sidan har jag  inga sniglar.

Blommor river jag sällan bort eller delar, föser ihop dem bara så alla får plats om det behövs. Utom lite av aklejorna. De slänger jag i skogen. Här blir ändå så det räcker. 

En fin trädgårdssommar är det även om trädgården kräver viss kontroll.

Ha det gott!

Luna

 

0

10 kommentarer

 1. Hostorna är stora och fina i år. Jag gillar ju när de breder ut sig 🙂 Men ormögat har jag rensat ut ur planteringar här och slängt ut i skogen jämte. Mattan med skott och rötter blir för kompakt för annat.

  Snyggt du har i alla planteringar. Klippa gräset varje dag….

  Kram, Carina

  • lunasblogg

   28 juni, 2017 at 16:43

   Tack Carina! Ja det där med att klippa gräset varje dag var lite väl ambitiöst, Varannan är det.
   Kram Luna

 2. Det ser så härligt och frodigt ut hos dig Luna! Här är likadant. Det är en enorm växtkraft i år. Jag gillar att hostorna breder ut sig, planterade faktiskt ett par nya igår. Men dom behöver delas då och då för en del blir verkligen enorma. I helgen spår dom massor av regn också så då kommer det att växa än mer. Vi välkomnar regnet extra mycket i vår kommun i och med bevattningsförbudet. Men vi (kommuninnevånarna) har i varje fall fått beröm för vi har varit duktiga på att spara på vatten. Grundvattennivåerna börjar sakta förbättras men bevattningsförbudet kommer nog att hålla i sig hela sommaren. Men än så länge fungerar det väldigt bra. Jag vattnar i princip alla mina odlingar med spillvatten och regnvatten. Och i helgen ska det samlas regnvatten för fullt!

  Ha en fortsatt fin sommarvecka!

  Kram Anita

 3. lunasblogg

  28 juni, 2017 at 16:55

  Hej Anita! Jo jag delar hostor också men de svarar med att växa ännu mer påföljande år. Jag är lite kluven till dem. På höstkanten om de klarat sig hyggligt från snäcksniglarna är de en prydnad tills frosten tar dem. Nu denna tid känns de väldans stora.
  Så bra att du kan klara din odling på spill-och regnvatten. Här har regnat otroligt mycket och mer ska det bli. På min Fb sida har jag en film som mannen filmat med mobilen på regn som liknar monsunregn här. Hoppas det inte blir så igen.
  ha det gott!
  Kram Luna

 4. Så härligt frodigt du har i rabatterna, tycker det är snyggt när det är så där fullt! Och hostor gillar jag verkligen! Men ibland måste man ju rensa, så är det bara!
  Tja, då får det börja regna lite mer, om färgen grönt skall dominera, här är gräsmattan på väg att bli riktigt gul och tråkig…. 🙁

  Kram och ha det så gott!
  Gunilla

 5. Otroligt frodigt och fint! Många färger och former, kontraster. Har också ett dubbelt förhållande till hostor, men det beror mest på att sniglarna är förtjusta i dem och att blomningen är lite tråkig med mycket jobb att ta bort.
  Mangolden så läcker där i motljuset.
  Kram
  /Anette

 6. Bara njuter när jag ser dina bilder på all frodig grönska !!
  Ha det så gott !
  Kram/Isa

 7. Härligt med växtkraft. Själv har jag inte så mycket blommor, men det är roligt att det sprider sig fort 🙂

 8. Ja även här på ostkusten har vi rekordblomning i år tack vare att vi fått lite mer regn än vanligt. Så frodiga dina rabatter är! Underbar bild på stjärnflockan – den trivs inte hos mig, har försökt flera ggr men de bara går ut. Vad gör jag för fel?
  Allt gott!/Laila

 9. Skicka hostorna till mig ;)!! Jag vill ha massor till min ”Tomtekulle”. Ovala Rabatten börjar så smått få samma frodighet som dina härliga rabatter har. Jag tröstar mig med att det bara är andra säsongen jag har Evatorp och att det (tyvärr!?) är väldigt sandig jordmån här. Det blir snabbt torrt, och jag vågar/vill inte vattna så mycket.
  Ha det gott Luna! Kram EL

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑