Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Tre månader sedan höftledsbytet

Onsdag 29 juni 2016

Här ett inlägg för dig som vill jämföra eller veta mer om  höftledsbyte och hur det påverkar trädgårdsgöromålen.

För exakt tre månader sedan fick jag en ny höftprotes. Det vet du som följer min blogg. Här kommer en rapport om min hälsostatus i kombination med trädgården.

IMG_1314

Hur i all sin dar går det ihop ? frågar du dig säkert.  Inte sitta på huk eller böja sig djupt? Ska jag vara ärlig vet jag inte riktigt än. Jag vill så mycket men klarar inte så mycket. Det är bara höga krukor och planteringar som jag kan fixa i.  Stående går bra iallafall under kortare stunder, men för mycket gående gör mig trött. Ett heldags pass i trädgården som ofta förekom tidigare är nog aldrig mer att tänka på, inte heller trädgården sett ur grodperspektiv. Vågar inte ens gå ned på knä än, men det ska gå sedan.

DSC_2341Sofiero i maj, kryckorna är kvar än.

De sysslor som gjorts  har gjorts av andra till stor del.  MEN en sak är säker. Jag har fått träna mitt annars dåliga tålamod och se mellan fingrarna vad gäller  ogräs och skräp eller skaffa nya växter. Ändå är jag ganska nöjd iallafall nu när det inte är så torrt längre. Det växer bra och jag tror att trädgården kommer bli fin i slutet av säsongen, då allt är maxat. Då kanske jag kan fixa lite mer själv också.

IMG_1157

De första tre månaderna är alltid mest kritiska efter en så pass stor operation som den här, men fem månader eller mer får man nog räkna med är jobbiga när det ska böjas och gås utan avbrott. Jag har hitintills varit mycket försiktig. Jag har en rullator i trädgården att köra grejer med, men den är ganska begränsad och klumpig. Får ändå inte lyfta tunga grejer eller ta upp från marken. Jag går dåligt med rullatorn också, särskilt på grus och ojämnt gräs.

Tyvärr har jag inte kunnat släppa kryckorna än som jag trott, för ryggen är dålig och benet svagt,  fast jag går mest med en krycka  och inomhus ofta utan någon alls, men jag haltar och därför är det bättre med båda kryckorna, säger sjukgymnasten. Med bara en krycka får jag en överbelastning i den andra höften, den  som jag tidigare inte haft ont i.

IMG_1166

Jag trodde rehabiliteringen skulle gå fortare och så här 12 veckor med kryckor är det minst sagt segt. Det positiva är dock att mina gamla smärtor från högerhöften känns inte mer vare sig i ljumsken, låret eller i knät och foten pekar inte uppåt längre. Däremot känner jag protesen  tydligt när jag böjer mig ned. Då gör det ordentligt ont och ömmar,  men det är antagligen träning som behövs.  Ny röntgen görs i nästa vecka på båda höfterna. Vissa rörelser i min träning har periodvis tagits bort på grund av mina ryggbesvär, men nu har jag ett hårdare träningsprogram med maskiner hos sjukgymnasten. Det verkar bra.

Har du orkat läsa så här långt kan jag tillägga att nog sjutton var jag och köpte nya reasommarväxter i min plantskola idag, så viljan att trädgårdera är densamma.

IMG_1292

Norra rabatten (som varit den fulaste i år) får då en liten makeup fräschör med sommarblommor och flyttade överblivna växter. Det blir min yin och yang bädd i svart – vitt ( och grönt förstås).  Nu gäller det bara att få nedgrävt krukorna också. Det blir ett nytt bekymmer.

IMG_1317

 

6 kommentarer

 1. Tufft. Jag trodde också att det var snabbare återhämtning. Jag skulle känna att det vore skönt att få prata med någon (eller flera ) som har gått igenom samma sak, men kommit längre i sin rehabilitering. För att få förståelse för motgångarna och upptäcka i god tid om något stridet mot det förväntade förloppet. Men alla är inte som jag.
  Trädgårdsfrustrationen kommer vi nog alla att få uppleva förr eller senare. Jag bävar inför den och gör en mental förberedelse genom att läsa om dina erfarenheter.
  Regnet ger mig (oss ?) lite ro i kroppen nu i alla fall.
  Kram
  Marta

 2. Det är väldigt olika, men det viktiga är att lyssna till sinegen kropp, säger sjukgymnasten. Jag har spinal artros i ryggen och haft två urinvägsinfektioner så det är inte konstigt om det tar längre tid. Nu kan jag gå upp och ner i trappor vanligt utan att ta ett steg i sänder och kan stå upp och klä mig, så nog går det framåt.
  Först i höst ska jag träffa doktorn igen fick jag veta idag. Tålamod som sagt. Du är 20 år yngre än jag och ska inte oroa dig. Vid den åldern var jag otroligt aktiv på alla sätt trots att höften inte var ok. Otroligt att jag kunnat vänta så länge har jag fått höra nu.
  Kram Luna

 3. Finns väl ingen gång man vill så mycket som när det inte går… Jag slet ut gipsklacken på mitt fotledsbrott första helgen genom att vandra… Och att göra trädgårdsarbete med ortos var en utmaning. Vet ju inte exakt hur du känner men jag kommer ihåg min egen frustration. Du låter klok som tar det varsamt. Man har igen det senare. Vad du kan eller inte kan i morgon ger sig. Men du hittar kanske också nya sätt och nya lösningar – hoppas jag 🙂

  Kram, Carina

 4. Bra att du låter oss följa med på resan, allt blir inte som planerat. Gillar din inställning att trädgårdera det du kan och se tiden an. Hoppas du får hjälp med nyinköpen.
  Kram Kristina

 5. Tack för att du delar med dig. Det är otroligt värdefullt för andra som genomgår eller kommer att genomgå samma sak. Och det känns ju väldigt bra att smärtorna som höften orsakade försvunnit. Jag minns hur frustrerad jag var förra sommaren när jag hade min meniskskada som tog tre månader innan dom opererade. Dessutom hittade dom ju artros i knät. Det här går naturligtvis inte att jämföra med det du gått igenom men jag förstår så väl hur du kände det. Men efter ett idogt tränande så kan jag stå på knä igen (men jag måste ha dyna) och här om dagen satte jag mig ner på huk utan att tänka mig för. Det kunde jag inte förut men … helt plötsligt gick det också.

  Ha en bra vecka. Här har just ett kraftigt regnoväder med åska dragit bort och nu skiner solen igen. Det är dags att gå ut och skaka av vattnet från känsliga växter.

  Kram Anita

  • lunasblogg

   14 juli, 2016 at 09:14

   Tack Anita! Jag kommer ihåg ditt knäproblem. Så bra att det blivit bättre och att du kan ligga på knä nu. Jag börjar kunna det nu också på en upp och nedvänd arbetstol med handtag för att ha något att ta tag i när jag ska upp. Här är också dåligt väder och högst opålitligt. Undrar när det vänder
   Ha en bra sommar ändå
   Kram
   Luna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑