Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Trip till Österlen

Sönd.

Östra sidan av Sverige besöker vi inte så ofta, vi är mest på västsidan av Skåne. I veckan var vi dock  I Kivikstrakten på kivik ett par dagar. Simrishamn och Ystad har vi  varit förut, så det hoppade vi denna gång.

Håller med om att det är något visst  med de öppna landskapen, de böljande kullarna i Brösarps backar och det rosa kvällsljuset, lite som känslan av Toscana.

Vi bodde på ett av de många gårdshotellen, som finns utspridda kring Ulf  Lundells trakter utanför Kivik mot Stenshuvud nationalpark.  Blåsingsborgs  Gårdshotell sägs ha den bästa maten i trakten. Finns med i White guide 2017. Fräscht och trevligt!

Det ligger inte långt ifrån Engelska trädgården som har blivit ett populärt besöksmål.

Gillade där  de opretentiösa vilda delarna som påminner om  Monets trädgårdar.

Ett besök på Ulriksdals plantskola i Kivik var givet, framförallt för att kolla in deras stora sortering av lönnar.

Visningsträdgården är  inte öppen i år, men skymtade ändå lite av trädgårdens finstämda  lummighet

Ett trevligt ställe att äta lunch är gamla badhotellet från 1913 i Vitemölla. Där kan man också bo.

Det blev tji med besöket hos Mandelmanns, redan hemma såg jag att det var slutsålt på förhandsbiljetter både för  juli och augusti.

Men vad fasen vi gjorde som fler med oss åkte dit på morgonen före öppnandet för att känna in platsen utanför och jag lovar den är magisk.

Gillar iden med charmiga mobila hönshus. De fanns lite överallt. Det var en underbar och stilla morgon på Djupadal, bara enstaka förberedelseljud hördes från gården innan besökstiden öppnade för själva trädgården

Men så finns det ju förstås så många trädgårdar som har öppet utan förbeställning eller inträde fast med olika förutsättningar och stilar. Österlen är ett mecka för trädgårdsnördar.

Gillade t.e.x den här kattpaviljongen hos keramikern Maria Ekberg i Hammenhög, tillägnad parets katter. Obs kattskulpturen på toppen

Eller det överraskande mysiga och intima trädgårdscafét mitt i Hammenhög som heter En liten bit av medelhavet. Där handlade jag lerkrukor och keramik.

Men den trädgård både jag och maken gillade mest var den hos Lilla bryggeriets i Smedstorp. Trots sin begränsade yta innehöll den det mesta. Det var välskött utan att vara stelt och hade mycket inspiration att ge. Den är öppen jämt för där finns ett konstgalleri och försäljning av rostiga trädgårdsmöbler och prylar.

Konstnären himself dansken Per Baker som här klipper vallmokapslar till mig. Tack för en lång och trevlig pratstund.

Efter det körde vi via vinslottet Kronovalls slott och åt en jättegod vedugnsbakad pizza i stallet, gick en runda i parken och såg en udda skulpturutställning.


Ha en bra vecka!

Luna

6 kommentarer

 1. Vilken härlig tur ni gjorde 🙂 Ulriksdal har nog inte haft öppet sin visningsträdgård på 2-3 somrar. Hela stället låg ute till salu i våras. För mig är det tvärtom och jag är mer på öst- än västsidan. Och jag har hittat mina favoriter både när det gäller miljöer och mat. Ska spara trädgårdstipsen 🙂 Men jag är glad att jag hann med några besök hos Mandelmanns innan TV-serien 🙂

  Kram, Carina

 2. Vilket fint reportage Luna. Jag blir så sugen på att resa dit ner. Kan man göra det på ett par dagar?
  Kram

  • lunasblogg

   17 juli, 2017 at 15:54

   Tack Anita! Inte hela Österlen på ett par dagar, men mycket hinner man se. Förra gången var vi i Simrishamn och Ystad, Ale stenar m. m. Kram Luna

 3. Vackert och tack för alla tips. Det blir sällan av att vi åker till Ostkusten men det är verkligen vackert. Kul att det är så nära mellan alla ställen, både mat konst och övernattning. Då hinner man med så mycket mer. jag gillar också ställen med konst/konsthantverk av olika slag.
  //Helene

 4. Men så fint ni haft det. Jag har bara varit på Österlen på våren (inte så bara förresten). Men så mycket vackert ni har upplevt. Och vilka härliga trädgårdar. Och kattskulpturerna var ju något alldeles extra 🙂

  Kram Anita

 5. Vilken fantastisk årstid vi har just nu och vilket fantastiskt land vi lever i!
  /Eva Linnea

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑