Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Tulpaner är min vårfavorit

Fred. 13 maj 2016

Ser att det är fredagen den 13 :e idag, denna Blommiga fredag.  Kommer ni att gilla mitt bidrag eller blir det bara för mycket tulpaner? Jag chansar.

Du som följt mig tidigare år vet att jag gillar tulpaner, därför att de lyser upp som få blommor kan, innan våren går över i  försommar. Ändå har jag svårt för megastora massplanteringar av samma sorter typ Keukenhof. Tulpaner ska finnas utan att blända .

Visst gillar jag de första snökrokusarna som väcker liv i humlor och vårkänslor, men bakslagen på våren kan sedan vara många . Nu är det på riktigt.

bild kopia 2

Ett överflöd. I år är det extra överflöd på tulpaner här eftersom rådjuren helt ratat min trädgård och det beror på fårull bollarna jag hängt upp i trädgården. Det måste vara därför, intalar jag mig.

Jag är så lycklig. Jag gick nyss runt och räknade hur många tulpanknoppar som är eller ska slå ut. Det blev 240 st och då har jag inte räknat de små sorterna som kommer troget varje år eller de som jag haft i kruka tidigare i vår.

Jag sätter aldrig lådvis av bara en sort utan jag är mer en samlare lite då och då. En del sorter kan jag ha i flera år men viss förnyelse vill jag alltid ha. Alla har olika utryck och blommar inte samtidigt, en del är färgstarka och en del ljuvt romantiska. I förra inlägget visade jag några riktigt färgstarka.  Vissa planteringar vill jag ha mycket mixade färger, andra håller en viss ton.

DSCN7296

I denna rabatt finns närmast ’Carneval de Rio’ och den bortre ’Crème upstar’ se nedan

DSCN7270

DSCN7281

DSCN7266

Tulpaners blad kan också vara vackert, särskilt de strimmiga, som ’Virichic’

DSCN7285

Överhuvudtaget gillar jag att tulpaner skiftar färg och att blommorna inte ser likadana ut hela tiden. Och framför allt att de inte ser likadana ut på kvällen som på dagen.

Obs! samma tulpan i morgonljus och kvällsljus.

’Multiflora Mix’   Multiflora tulpaner är ljuvliga som liljor i vasDSCN7268

DSCN7287

Purple PrinceDSCN7258

Jimmy, Queen of Night och rosa franstulpan jag glömt namnet på nuDSCN7299

Andra rabatter har lågt intryck, men är som vackrast när det skymmer. ’Tulipa Sapporo’ lite här och där bland hundtandsliljorDSCN7294

Väver gärna in höga liljetulpaner och annat bland det vintergrönaDSCN7286

Och så eldens färg förstås i österläge som står för växtkraft och framtida tur. Detta Apans år 2016 med elementet eld som väntas regera i sommar.DSCN7248

Även om du inte gillar orange har du nog inte undgått att se dessa eldflammor i både det ena och det andra flashiga designsammanhanget i år.

Tulipa Orange Emperor och Purissima får avsluta denna kavalkad. Vill du läsa mer om andras vårfavoriter gå in HÄR.

Trevlig pingst och tack för alla hejarop till min höftledsrehabilitering.

Kram Luna

0

17 kommentarer

 1. Tulpaner kan det aldrig bli för mycket av. Tycker jag. Många fina sorter hos dig, får anteckna några av dem att hålla utkik efter till hösten.
  Önskar dig också en fin pingst!
  Kram Kristina

 2. Vilka många vackra bilder på tulpaner du har tagit! Går inte att missa att du älskar tulpaner! Jag undrar om du har tips på bra sorter som kommer igen år efter år?

  Trevlig trädgårdshelg!
  /Charlotte

  • lunasblogg

   13 maj, 2016 at 17:43

   Tack! Orange Emperor som jag skrev om förra inlägget kommer bäst år efter år.
   Trevlig helg till dig också

 3. Åh, så många fina tulpaner!!
  Så det är fårullbollar man ska hänga upp för att hålla rådjuren borta från trädgården…
  Det ska jag lägga på minnet.

  Trevlig helg! /Birgitta

  • lunasblogg

   13 maj, 2016 at 17:45

   Tack, Ja det är första året jag har detta och min kompis säger det fungerat hos henne i flera år hitintills.
   trevlig helg/
   Luna

 4. Jag håller med dig. Tulpaner är helt underbara. Jag såg att t.o.m jag fått tulpanknoppar nu, så snart slår de ut. Jag har dock inte detta överflöd av sorter. Jag försöker fylla på varje höst, men det verkar inte bli det där havet av tulpaner som jag är ute efter. Nästa vår kanske… 😉

  • lunasblogg

   13 maj, 2016 at 17:47

   Jag har egentligen inga hav av tulpaner för det är så mycket annat i rabatterna.

 5. Tulpaner blir man verkligen glad av, så många fina varianter du har! Jag har haft tur som sluppit rådjuren men förra året hittade de in till mig och i år har jag bara få tulpaner kvar. Så trist. Ska prova fårullsbollar och se om det blir bättre.

 6. Peter Söderberg

  13 maj, 2016 at 19:24

  Tack detsamma önskar vi er från ett härligt Trönningenäs! Kram Majan & Peter 👍😀🌷💐

 7. Fint att få se fina tulpaner.
  Av de jag planterade i höstas är många ännu osynliga, gror. Har några trofasta, men tyckte det skulle vara kul med lite nytt…
  Trevlig. Helg!
  Anette

 8. For mange tulipaner?!
  Jeg beundrer dem hemningsløst! Den perfekte fasongen, det silkeaktige uttrykket, variasjonene, detaljene, stadiene…
  Må bare prøve mange nye hvert år, i tillegg til noen faste. Vanskelig å velge!
  Ha en flott pinsehelg!

 9. Ljusa Purissima är min favorit, den har tredubblat sig hos mig sedan förr året. Jag flyttar runt så mycket perenner varje år så lökbeståndet tar en del skada, tyvärr.
  Så skönt att det funkar med fårull, har hört det från flera håll att det är bra.
  Nu är det kallt igen, så vi får njuta av vårblomningen lite längre!
  Kram
  Marta

 10. Trevligt att du fått ha tulpanerna ifred, så många fina, min favorit blev den mörka du har i headern.
  Trevlig helg!

 11. Härliga tulpaner! Liljeblommande är favoriter hos mig också, precis som Purissima och ja… några till. Fast i år har mina blommat på rekordtid. Skönt med värme men liite synd ändå.

  Kram, Carina

 12. Det kan aldrig bli för mycket av tulpaner och dina är fantastiska! Och grattis till att du lyckats hålla rådjuren borta. Det låter ju helt fantastiskt om det är fårullbollarna som gjort det, då är det verkligen värt att pröva. Det gäller bara att få tag på fårull vilket väl inte är det lättaste om man inte känner någon fårbonde.

  Kram Anita

 13. lunasblogg

  16 maj, 2016 at 12:00

  Tack Anita! Jag har fått fårullen av en kompis som i sin tur känner någon som har får på landet där hon bor och hon har själv lyckats hålla rådjuren borta flera säsonger från sin trädgård nu.

  Kram Luna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑