Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Tummen ned för Trädgårdskampen

Tisdag 14 januari 2014

Måste vi trädgårdsintresserade hela tiden bara serveras fjolliga trädgårdsprogram på SVT? Inte nog med att det är tunnsått med dessa program – det existerar nästan inga. I alla fall inte inhemska och i så fall är de så hurtfriska och oseriösa att det är en skymf mot oss som söker inspiration och seriös trädgårdskultur.

Kvällens program av Trädgårdskampen var ett riktigt kalkonprogram. Inte kan man tävla i trädgård, lika lite som man kan tävla i musik eller någon annan kreativ uttrycksform. Synd för programledarna är ju seriösa. Det förvånar mig att de ställer upp på detta. Jag har heller inget att tillägga om personerna som tävlar. De är säkert bra på sin trädgårdsnisch, men att TÄVLA och stressa fram något som har så mycket med personlig smak, planering, fingertoppskänsla, kunskap och styrka att göra, det ger inte tävlingen rättvisa.

Jag tycker dessutom det har gått hysteri i allt tävlande vad gäller matprogram och idolprogram. Att tävla om att vinna trädgårdskampen måste väl ändå vara ett av det fånigaste. Bara ordet i sig låter ansträngt och ligger långt från meningen med trädgård som en skapande och lugn återhämtningsplats.

Alla är sin egen trädgårdsmästare här på jorden.

0

20 kommentarer

 1. Jag svarade precis så här på min blogg (apropå programmet): ”Men mest av allt tycker jag att det är synd att SVT inte tror att vi vill ha kunskapstv om trädgård. Vad hade inte dessa tre programledare (som jag gillar var och en på sitt sätt) kunnat lära oss med sin samlade erfarenhet?! Tänk om de hade byggt upp en trädgård från grunden och förklarat vad de gjorde och varför och pratat om olika arter och sorter? Ojoj, vilket program det hade blivit!”
  Där har du mitt svar. Men jag tänker titta ett par program till innan jag ger upp och går över till att frossa i engelska trädgårdsprogram på youtube.
  Kram Kristina

 2. Jeg har ikke sett dette programmet, men jeg er veldig enig med deg at det virker ikke som de som produserer hageprogram forstår hva folk vil ha. Jeg er veldig enig med det Kristina skriver. Sånn er det med hageprogeam her i Norge også. Det er så elendig at det er tragisk.

  Klem Marit

  • Är det så hos er också! Vi måste höja våra röster och protestera!
   När det gäller sport och andra mansdominerande program sparas det inte. Då flyttas trädgårds och inredningsprogram på framtiden utan pardon.
   Luna

 3. britt-marie ek

  15 januari, 2014 at 12:45

  Jag håller med tidigare inlägg , vi måste protestera mot detta program och inflationen med tävlingsprogram. Jag var mycket undrande när jag fick höra att det skulle komma ett tävlingsprogram om trädgård. Det går väl inte att tävla i trädgård?? Och det som presenterades igår var precis så dåligt som befarat och den som höll i kameran kan inte ha haft någon kunskap om trädgård och växter.

 4. Hej,
  Jag håller fullständigt med dig och alla kommentarer. Urfånigt!
  Din kopparlönn är fantastisk när den lyser i solen!
  Kram,
  Maria

 5. håller verkligen med om att det är tummen ner
  om någon författar ett brev till Svt och vill ha flera underskrifter så ställer jag upp
  kram
  maggan

 6. Håller med, det är verkligen trist att vårt eget Public service inte kan producera ett kunskapsinriktat trädgårdsprogram utan nedlåter sig till något så simpelt koncept som det redan finns tretton på dussinet av.
  Engelsmännen kan göra bra trädgårdsprogram – vad fattas i Sverige?

 7. ..och så gick det för fort igen på tangenterna…heter förstås Gunilla

 8. Bra att du ryter till. Jag kunde inte hålla mig heller utan skrev ett inlägg som, i motsats till i vanliga fall, var surt. http://gladigront.se/tradgardskampen/

 9. Jag är gärna med & protesterar!
  Trädgård för mig är allt annat än stress.
  Att de bara ska gå i försvar (läste hos ISA) lite självkritik är på sin plats tycker jag.
  Var skeptisk till upplägget från början.O rösta ut vad är det för stil?Har inget att göra i trädgårdsvärlden heller. Vore väl bättre att alla får chans att gå till final.Som det är nu kommer man ju inte att få följa allas trädgårdar…nä ändring till nästa eventuella säsong.
  Ingen skugga ska falla på jury eller deltagare för de är härliga 😀
  KRAM från mig!

 10. Jag sågade också Trädgårdskampen i ett inlägg 140124. Anmärkningsvärt att våra främsta trädgårdspersonligheter ställer upp.

 11. Jag blev stressad av första programmet, men då insåg jag att det inte är ett trädgårdsprogram utan ett tävlingsprogram. Ja, vi har många sådana, men det här tycker jag är väldigt sympatiskt eftersom deltagarna är så goa. Älskar mina onsdagsmorgnar när jag är ledig och kan äta frukost framför Trädgårdskampen 😀

  Solsken
  //Linda

  • Jag tycker också mycket om deltagarna. De skulle jag vilja se mer av i ett annat trädgårdsupplägg. Jag tror de har fantastisk potential var och en på sitt sätt. Om de fick anlägga i rätt följd dvs börja med väggar och tak först och tagit blommorna sist, fått mer naturmaterial, roligare odlingslotter och mer tid för varje projekt och alla hade fått bygga färdigt utan utslagning kunde det blivit mer anpassat som trädgårdstävling. Finaste och mest hållbara hade vunnit. 1:a 2:a och 3.e pris.
   / Luna

 12. Karin E Lundström

  7 februari, 2014 at 14:58

  Jag håller med att det är ett dåligt program. Ett program skall inspirera och man vill också lära sig något. Har själv startat en blogg med Vilda och odlade köksväxter, och hoppas att man kan inspirera någon att börja odla. Min specialitet är fleråriga äldre köksväxter. http://www.odla.homeopat.org

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑