Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Tur med regn efter sådd

Tisd. 16 maj 2017

Idag var en bra dag att så grönsaker och plantera ut kålplantor för nu regnar det och är inte så kallt lägre. Det är nog det senaste någonsin. Vitlök och rödlök jag sådde i höstas finns såklart innan. Potatis hade jag också satt tidigare, både i platån och i två kruksäckar.  Det brukar bli bra. Jag har varit sen med blomster och försådder i år, så plantorna är inte stora, men klagomål och platsbrist inomhus har gjort att allt fått flytta ut. Ett brätte med svartkål fick jag slänga för det  hade blivit sorgmyggor efter vi varit bortresta och haft vattingshjälp. Ja, ja, jag räddade några iallafall ,men har desto mer purpurkål.  Nu är de dock planterade.

En av barnbarnens små pallkragar fick en annan odlingsdesign i år. En ring av plocksallat och innanför den sådd dill och i alla hörnen sådd Lollo Rosso sallad.

Koppartejp runt testar jag i år. Barnens lilla jordgubbsland är det som intresserar dem mest.

Jag har alltså inga stora arealer och inget växthus  utan mer som villafolk har det mest,  men jag brukar lyckas få in mycket på min Compact living odling. Kryddor och örter, dill, persilja, mycket lök av olika slag, kål och bladgrönt, potatis, någon squash, rödbetor, rädisor, bönor brukar jag ha.

Förutom låga sockerärtor och delikata brytsockerärtor  jag sått idag tillkommer bondbönor och vaxbönor senare i stora krukor. Förra året sådde jag vaxbönor tillsammans med det uppstammade krusbäret. Var väl så där.

Tomater har jag bara 4-5 st krukplantor, men bra sorter som  tex ’Hundreds and Thousands’ vilken är som namnet antyder enorm på att leverera. Se bild från förra året.

Så idag har jag planterat om mina tomater i större krukor och alltefter sedan  större  krukor.

Nu är vi glada att få  regn, även om ljuset på bilderna  avspeglar det, men det är 12 gr varmt på kvällen.

Ha det gott!

 

0

4 kommentarer

 1. Härligt att höra om allt du odlar och man behöver verkligen inte ha så mycket av varje för att ha mycket att njuta av hela sommaren. Jättesnyggt med terasslöken! Tror vi är många som är sena i år, men ärtor, bönor och gurkväxter mår bara bra av att vänta hur otålig jag än känner mig. Vi brukar till och med ha frostnätter innan midsommar.

 2. Härlig läsning Luna! Det är ju inte mängden av varje sort som är avgörande 🙂 Jag planterade ut kålplantorna innan jag åkte. Annars hade det gått ytterligare tid och allt hade blivit ännu senare. Sommarblommorna stog och stampade i växthuset inte beroende på temperaturen utan snarare näringsbrist. Så de fick familjen instruktioner att börja gödningsvattna. Då kan de få komma i jord när jag kommer hem. Då ska förhoppningsvis bönor, ärtor, gurkor och squash ha grott i sina krukor i växthuset också.

  Kram, Carina

 3. Så vackert det är i din trädgård! Gångarna, den böljande häcken, pallkragarna och planket i grågrön – helt underbart!
  Och nu hoppas vi på bra trädgårdsväder också eller hur, lagom doser sol, värme och regn helst om nätterna…
  Allt gott!/Laila

 4. Ja, så här sent har det väl inte varit på många år. Du lyckas väl med att få plats med mycket i dina odlingar, härligt! Hoppas barnbarnen får ha jordgubbarna ifred nu.
  Kram Kristina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑