Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Uppdaterade julibilder

Hej alla!

Årstidscyklerna tycks snurra fortare för varje år. Vips kommer denna högsommartid vara över. Om jag inte fotar för att insupa och memorera förändringen som sker varje dag glömmer jag.

Flammentanz över 40 år

Samtidigt som det inte sker så mycket i livet dessa coronatider och orken inte alltid är på topp, så växer det som aldrig förr i naturen och trädgården. Nu är det rosornas tid, men det är främst de stora gamla som är fina ännu

Ghislane de feligonde

Sedan jag skrev förra söndagskvällen har både väder och vind varit omväxlande med ömsom sol och kyla. Positivt är dock att äntligen efter många år har svalorna återvänt hit. De svischar glatt fram och tillbaks på kvällarna. Det är ett av mina starkaste barnsdomsminnen och jag kallade mina söner för svalor, men när yngste sonen omkom i bilolycka slutade svalorna komma hit. Inte förrän nu. Dödsdagen var för 7 år sedan den 9 juli, som var i torsdags.

Rose de recht

Jag har varit en del med barnbarnen i veckan och vi har pratat om pappa på ett lite djupare sätt som kan vara både svårt och bra.

American pillar

Blåbären har börjat mogna i skogen liksom kantareller finns att plocka. Likadant är det med trädgårdsbären. Det har t ex aldrig varit så mycket smultron som i år hos oss. Hallon, vinbär och krusbär går också att ta av nu.

Mellan regnskurarna har vi dock fått gjort en del smågrejer som puts och ans i trädgården någon stund då och då. Det är ett ganska stilla liv härhemma som varvas med promenader, mat fika läsning, lyssna på Sommar på P1, någon utflykt eller bra italiensk film på TV, inget direkt planerat. Utesittarlivet de senaste veckorna har dock blåst eller regnat bort.

Rose Astor

På den negativa sidan är väl att jag fått borrelia för första gången i mitt liv och äter dubbelt penicillin nu och bör inte utsätta mig för solexponering på 14 dagar. Det är för övrigt mycket kryp, fästingar, bin, tvestjärtar, liljebaggar, sniglar och liknande och rosrosten kom ovanligt tidigt i år, även mjöldagg och hagelskador gör bladen fula. Bruna sniglar är vi väl ganska förskonade ifrån som tur är.

Då är jag glad att jag har så mycket enkla tacksamma perenner. De dahlior jag har står i metallkruka som jag helt sonika ställer ut i blomsterbäddarna. Inte alla förstås några står på trädäcket, men alla har någon form av koppar eller aluminium kring sig och kaffesump på jorden.

Jag ska inte bli så långrandig för klockan är mycket men här var iallafall lite nytagna trädgårdsbilder.

Ha en bra vecka!

Luna

1+

8 kommentarer

 1. Vad fint du har det, krya kram till dig!

 2. Vilket blomsterfyrverkeri! Dahlior med mörka blad gör sig verkligen extra bra.. Jag får också ha dem i korgar och hinkar som sätts ut och dessutom prepareras med ferramol. Kanhända att vädret inte uppmuntrar till några långa umgängeskvällar utomhus, men ändå väldigt skönt att få hjälp med vattningen från ovan.
  Hoppas det löser sig med borrelian. Otäcka små kryp det där.
  Kram
  /Anette

 3. Åhh så fina rosor. Mina har kommit halvvägs.. Flammentanz blommar tillsammans med Louise Bougnet och Maidens blush. Det är som du skriver att man måste passa på och njuta av dem och dokumentera det. Allt positivt att minnas från detta svåra år.
  Kram

 4. Vacker blomning i er trädgård just nu. Hos mig är dahliorna sena i blom men ändå ett par har börjat 🙂 Jag är tacksam för regnet eftersom jag slipper vattna men visst är det härligt med fina kvällar också.

  Ha det gott! Carina

 5. Vilka vackra bilder. Vad obehagligt med borrelia. Hoppas att behandlingen går gott. Du skriver vackert och tänkvärt. Jag är ledsen att höra om din son. Så fint att de har en farmor de kan prata med.

 6. Stor krya på dig-kram Luna! Hoppas borrelian ger med sig snart, obehaglig och lurig sjukdom!
  Dina rosor är så fina och vilken blomvillighet de har i år. Det är bara att glädjas! En del av dahliorna här har blivit totalt snigeluppätna, andra är fina. Får bli fler i kruka nästa år…
  Kram Kristina

 7. Så vackert i din trädgård!
  Förstår att det känns motigt med årsdagen och dessutom borelia. Krya på dig!

 8. Underbara rosbilder, men så tragiskt med sin son!
  Att du dessutom fått borrelia är ju inte heller trevligt. Här har vi visserligen en massa fästingar – vi har ju hund – men eftersom han har gifthalsband på sig så går det rätt bra. Han har bara haft 3 som suttit fast, resten har bara krupit på honom och då är dom ju lätta att ta bort!
  Cellgiftsbehandlingen – om det nu blir nån – kommer att ske här på lasarettet, däremot är det eventuell strålning som måste ske norröver. Gotland har skrivit kontrakt med Umeå…..
  KRAM/Susie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑