Snart börjar det bli dags att summera odlingsåret. Jag börjar med vinterns frösådder, del 1.

Inte för att jag är representativ som fröexpert, eller den vetgirige planeraren, självhushållaren eller växthusnörden ( för det har jag inget). Jag är en försiktig medelmåtta, mer realist om vad jag kan hantera i tid och rum och mängd vad gäller odling av ätbart och sommarblommor. Ändå blev det ett 25-tal sådder, dock inte mycket av varje p g a platsbrist.

Sammantaget av det blev 1/4 misslyckat, resten såg bra ut först men efter utplantering i trånga rabatter och torka plus kålmaskens framfart återstår knappt hälften av sådderna som jag är riktigt nöjd med i augusti.

mixade pallkragar med lite av varje i juni

Mina förutsättningar är inte de bästa ur odlingssynpunkt. Komposten togs bort förra året i väntan på grannens byggnationer, liksom att jag slutade med bokashi pga klagomål i huset, suck. Men vallörts -nässel och guldvatten fick ersätta så länge.

Dessutom har jag av allergiskäl slutat att ha starkt doftande blommor som tex luktärtor i min trädgård.

Däremot är det roligt att se det växa även om jag tycker det är mindre roligt att vattna. Känslan, glädjen och ev. smaken av det lilla uppväger.

5 i topp:

1. Busktomaterna, ’Vilma’ och ’Tiny Tom’, började ge rikligt med goda tomater tidigt och är i sitt esse nu. Här en bild från den 20 juni. Jag har tidigare försökt att övervintra dem inomhus men det har inte gått så bra.

2. Aubergine började jag med förra året. Förutom att de är vackra är de så goda.

Så gott med ’Melanzane alla parmigiana’ när man har färsk vitlök och basilika också.

3. Vit rosenskära i massor ( de rosa tog sig inte konstigt nog som de brukar)

4. Rödmalva (från gamla fröer) började blomma väldigt tidigt och blommar bara mer och mer . Jag låter den väva in i annat.

5. Kryddtagetes ’Tangerine Gem’ ska vi inte tala om så rikblommig som den är, blev mängder av plantor som fick hamna lite var stans.

Skulle kunna räkna upp fler som tex atlasblomma, men de la sig ned, blommade inte lika länge och ser torra och tråkiga ut när de är överblommade. Här en bild från mitt Instagram i juli då de var ok.

Som du förstår är jag lite hård i min bedömning. De som är törstiga, blommar för kort tid, är sena på säsongen, har fula blad, är svåra att stötta, älskas av löss och sniglar kommer jag undvika Tex blev det ingen zinnia i år . Trumpetblomma kom fint men försvann fort, blomstermorot det lilla som är kvar vägrar att blomma, av rävsvans lever bara en nu, men den ska jag så igen och vara mer rädd om. ( Sommardahliorna du ser någon i bild är köpta och blommar tokmycket, har sex stycken olika. Älskar dem)

Glömde så ringblomma, men det finns ändå lite självsått sedan förra året. Däremot är jag glad för solrosen ’Vanilla ice’ som breder ut sig bra. Den enkelblommande gula är jag inte så förtjust i.

Buskkrasse ’Whirlybird mahogny’ finast av krasse om du frågar mig och dekorativ i matlagning om även bladen lätt blir fula

Purpurkål och mangold ser inte så roliga ut nu, (men jag har som du ser ett par reserver),

De olikfärgade morötterna är stora men ganska oansenliga i smaken, lök och vitlök blev bra som vanligt kanske inte lika stora som i fjol, dill och persilja blev nästan inget av, Squashen för små pga kompostbrist, potatisen så där, gurka och spetspaprika var bättre först, däremot är rödbetorna fantastiskt stora och goda nu, det var de inte förra året. Nu finns det också mer sockerärtor, haricots verts och chili att vänta in.

Detta var mina noteringar om årets grönsaker och sommarblommor, mer för eget minne än för andras intresse. Säkert har jag glömt en del. En annan gång handlar det om bär, frukt, buskar och perenner 2021.

Ha det gott!

Luna

5+