Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Valborg

Hej igen!

Kyla, nattfrost och isande vind plus opererat finger har gjort att vårbruket stannade av. Denna sista veckan har jag inte varit i trädgården, men idag tog jag lite nya bilder som dokumentation för mig själv.

Förra helgen var dock underbar men eftersom fingret med nageltrång var så sårigt fick jag ta det lugnt inför det som jag misstänkte skulle bli operation denna veckan. Doktorn gjorde samma snitt längs nageln i höstas och det var bra ända tills den började växa ut helt i mars, då sprack huden igen och såsade sig ( har Sjögrens syndrom med extremt torr hud och slemhinnor) Detta problem är inte bra eftersom man använder högerhanden till allt och måste hålla pekfingret torrt och rent.

Nu var det inte det jag skulle skriva om utan hur långt våren kommit här.

Har förstås en del frösådder och igångsatta knölar som måste tas hand om sedan. De står i min mans gamla kontor där jag håller ca 15 gr. Någon dag har de fått komma ut och lufta sig. Knappast denna veckan som varit isande dock.

I badrummet står en krukad gurka med redan har små gurkor.

Våren har varit seg och torr. Nu är det risk för gräsbränder igen. Förra helgen la vi ut hästgödsel och kompost, men blev inte helt klara. Jag gödslade gräset också med olika slattar av gammalt gräsgödsel, både billiga och dyra sorter för att se skillnaden.

Alpvide salix helvetica

Förra gången skrev jag om att sonen hjälpt mig gräva ny plätt för odling, där det stått ett äppleträd som inte gav så mycket frukt längre samt skuggade köksträdgården.

Där har jag satt fyra olika sorters ekopotatis från @Larsviken. Grönsaker och lök har inte blivit sått ännu. Denna helgen har sonen byggt en hög ställning för störbönor som ska stå i mitten (även den grön) fast ska få en gyllene metallkrona överst. Få se hur det blir, vare sig han eller jag är bra på snickeri, hi hi. Tornet visar jag när det är målat och klart.

Svavelpion
Jap. buskrosling

Den varmaste platsen idag är denna anspråkslösa intill husväggen innanför måbärshäcken mot söder. Så glad för den alla årstider och speciellt tidiga kalla morgnar. Ska pimpas snart.

De ljusblå Porslinshyacinterna finns i överflöd, medan den mörkare druvhyacinten är mer modest men gör sig bra med vanlig blå hyacint.

Hade tänkt fira ’Hanami’ körsbärsfestival på Botaniska idag, men det är för kallt. Det blir lite extra god mat hemma istället, efter vårtal och majbrasa.

Trevlig fortsättning på Valborg och Första maj! Nu hoppas vi på varmare väder bara. Ha det bra!

Luna

5+

1 kommentar

  1. Nydelige blomster allerede hos deg. Her blomster det ikke noe i min hage ennå , men vårblomstene har kommet i veikantene.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑