Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Våren är en ställtid

Ordet ställtid blev populärt med Bodil Jönssons bok ’Tio tankar om tid’ från 1999. Det kommer jag att tänka på då och då trots att det gått så många år sedan jag läste den.

Blå vitsippa

Ställtid kommer av att ställa iordning, ställa om… alltså den förberedande tiden man har mellan produktiv tid.

Björnrot

I år har ställtiden inför den verkliga odlingssäsongen varit extra lång. Alla har vi nog dragits med för tidiga och talrika frösådder som vi nu äntligen kan göra oss av med utomhus där de ska vara. Även jag om jag inte sår och sätter mängder av samma sorter utan lite av allt möjligt. Jag är ganska hård vid omskolning och behåller bara de finaste och största som jag behöver. Dahlior har jag bara satt fyra av men några fina sorter gladioler i år och liljor förstås. Alla dessa kom dock lite sent i jorden.

Som alla vet har vädret varit både iskallt blåsigt och regnigt senaste tiden förutom denna veckan, och med nordanvindar får jag alltid mer besvär av artros och reumatism, så ställtiden har legat på is. Vaccinsprutan gjorde mig också utslagen något dygn, men det var väntat.

Svavelpion

Hos oss kom den riktiga värmen med hela 23 gr på en gång i måndags. Nu började jag äntligen avhärda ute och det är definitivt ett bökigt ställtids-göra. Ut och in… liknande varannandagsväder…kläder på och kläder av. Lite kaosaktivt och önskan om att få ställa färdigt överallt samtidigt. Men det går ju inte för ställtiden särskilt i år är utdragen och måste ta tid.

Rosenrips

Idag har jag iaf börjat sätta ut lite olika försådda kålplantor, persilja, squash och rödbetor. Sallat, spenat, dill, rädisor sår jag direkt i omgångar för de växer fort så här i början av säsongen. Frösådda sommarblommor väntar jag med att sätta ut för jag vill dels inventera och kontrollera vad och hur som kommer och inte kommer upp av perenner, självsådder och rosor och låta tulpaner blomma först i rabatterna. Fast så lite tulpaner som jag har i år har jag nog aldrig haft för de flesta var satta i kruka och jag har slarvat med vattningen där. Rosorna har nog inte klarat vintern så bra i år heller. Men jag vill också få bort kirskål och andra oönskade inkräktare före jag kompletterar med sommarblommor. Det blir liksom lite för trångt annars. Och jag har ganska mycket sådda sommarblommor i år, men det får ni se senare om det blir bra eller inte.)

Kristi Himmelsfärdsdagen avslutades med ett våldsamt åskväder som varade i ett par timmar och vi har nu fått ännu mer regnvatten, kanske 70 -80 mm denna veckan, jag har inte koll längre. Så nu ska väl äntligen den sega ställtiden vara slut och sommaren kan ta fart på riktigt och ge färg i rabatter och på träden. Gräsmattan har iaf börjat ta sig.

Ha en fortsatt trevlig helg!

Luna

8+

2 kommentarer

  1. Endelig har jeg fått plantet ut i mitt drivhus også. Det har vært en kald vår som slett ikke har fristet til å jobbe ute. Men nå må det bli bra!

  2. Ja, forberedelsestiden har vært ekstra lang i år. Krukkeplanter og frøplanter står i kø for å komme ut, og endelig i går våget jeg å sette ut de første Dahlia til herding. Ha det godt!
    /Irene

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑