Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Varma vindar och förnöjsamhet, fast alltid är det något…..

Måndag 17 augusti 2015

klint

Sista tiden före skolstart är sommaren som bäst. Det tycker jag varje år.  Tempot är lågt, även om vinden tar i är det varmt på riktigt, lite som i sydeuropa.  Ambitionen att blogga och kommentera andra ligger lågt, för nu gäller det verkliga livet utomhus. Att njuta av den tid som är när tillfälle ges.  Fast min trädgård brukar vara lite finare andra år än nu.  Allting är försenat , vinden är stundom våldsam. Hortensiorna slog ut förra veckan först.

petuniaochflox

Jag ska inte klaga för trots det kalla vädret har trädgården skött sig utmärkt, förutom i trädgårdslandet. Där är det bara lök och potatis som hållit måttet än så länge och den första tidiga sallats -och rädisodlingen.  Är det inte kylan, så är det sniglar eller torkan. (Här har inte regnat så mycket som annorstädes i landet)

Det som retar mig mest är alla avknippsade plantor,  trots åtgärder med blodmjöl.

atlasblommaavbiten

Atlasblomma

avbitenkal

 purpurkål

kalnat

Summerwindrosorna har nu också fått nät

avbitenros

Glömde dock denna Rumba. Idag var den stubbad.

rumbaros

….. och är det inte de fyrbenta finsmakarna (som jag inte begriper måste vara just här med  lövskogen intill) så är det sniglar, (snäcksniglar är värst) eller andra otyg som liljebaggar vilka jag inte orkar plocka  hela tiden. Kolla bladen hos denna gula lilja. Synd på så megastora doftande blommor, bladen är dock värst.

fullilja

 

gulaliljor

Min trädgård är både fin och inte fin. För alltid ska det vara något att reta sig på.

paparaplyalm

men det glömmer jag när jag går in under paraplyalmens lövsal och leker koja med barnbarnen

eller som Ulf Lundell gör mitt brännvin av johannesört

gurkort

kransveronika

ser kvällsljuset skimra mot väster genom kopparlönnens flagnande stam

solnedgang

Alla kvällar är dock inte lika vindstilla och varma som i slutet av förra veckan.

Mer sådana åt oss nordbor.

Luna

0

7 kommentarer

 1. Så är det ju, både fint och fullt finns. Man får ibland tvinga sig till att glädja sig åt det som är bra. Till din lista över saker att reta sig över vill jag för egen del lägga egna misstag i planeringsstadiet.
  På en trädgårdsresa tidigare i år hörde jag att skokräm ska vara effektiv mot rådjur. Ofärgad får det bli i så fall, växterna tar inte skada, sägs det.
  Vädret kan vi i alla fall inte klaga på just nu.
  Kram
  Marta

  • lunasblogg

   18 augusti, 2015 at 08:53

   Ja, trädgård är som livet självt. Inte alltid att planering hjälper heller och det går alltid att göra bättre tänker vi. Lätt att glömma förändringsprocessen att varje år inte är det andra likt.
   Tack för tips på skokräm. Det ska jag testa.
   Kram Luna

 2. Gislaine tål att visas många gånger. Vår blommar också helt kopiöst i år. Underbart!
  Trist med stubbade växter dock. Har inga råd att ge, kan bara hålla tummarna att du får behålla resten nu.
  Kram Kristina

  • lunasblogg

   18 augusti, 2015 at 09:00

   Buskrosor och klängrosor har fått vara i fred och de blommar fortfarande fast inte så mycket som förut. Det är de låga rosorna, en del sommarblommor, vissa perenner och bladgrönt som är hårt ansatt av rådjur i år.
   Kram Luna

 3. De fyrbenta kamraterna gjorde en raid hos oss också i juli. Då rök alla floxen. En del har kommit igen men blommorna blir ju inte så stora. Tråkigt med rosorna. Jag har ju inte så många och dom jag hade slukades också. Vi trodde vi lyckats stänga ute rådjuren under sommarhalvåret men i år hade dom hittat en liten glipa mellan ett par buskar. Jag hade aldrig krånglat mig igenom den glipan men jag är ju å andra sidan inte ett rådjur 😉

  Hos oss är mördarsniglarna de största snigelmarodörerna. Jag har plockat 1000-tals. Vi har aldrig haft så många. Dom kan sitta i klungor på de olika växterna. Hosta gillar dom och även dagliljor. Det går rysningar igenom mig när jag hittar 10-12 stycken på ett enda dagliljeblad. Urk!

  Men sensommaren är härlig och nu är det riktigt skönt! Önskar dig en fortsatt skön vecka!

  Kram Anita

  • lunasblogg

   20 augusti, 2015 at 09:28

   Hej Anita! Vad äckligt med så mycket sniglar!
   I våras var de fyrbenta här och åt allt, sedan var det ganska lugnt ett tag. Mina flox har de nu också ätit mer än någonsin. Det är bara de som står lite svårt till som har något sånär med blommor.
   Men vi har inte haft så mycket mördarsniglar konstigt nog fast alla tydligen haft det. För ett par år sedan hade jag inte en enda, men de börjar komma hit med. Mannen är den som plockar på kvällen, för det är det äckligaste jag vet. Det brukar inte vara fler än ett tiotal, fast jag vet inte hur noga han tittar. Själv lägger jag ut snigelmedel i omgångar och sätter känsliga krukväxter i koppar fat eller lägger gamla kopparföremål i rabatterna. Dessa köper jag billigt på loppis. Vi har fina ärvda stora kärl men de är synd att ta ut säger mannen.
   I år har snigelmedlet varit slut i alla affärer även hos leverantören länge. Det brukar det aldrig vara så visst har det varit ett extremt snigelår.
   Ha en bra sensommar
   Kram Luna

 4. Egentligen är det fascinerande att vi fortsätter med tanke på alla motgångar som du beskriver.. Känner ju igen dem allihop! Men så kommer den där fortsättningen, det där som alltid går att glädja sig åt. De sakerna finns ju alltid där. Hängalmen som man kan bygga koja under… jojo… det är något alldeles extra 🙂

  Kram, Carina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑