Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Värmeböljorna kommer och går

I år tyckes det bli ett varierat väderår med extrem värme kombinerat med regn och åska. Just nu åskar det här, så var det också under midsommar i ett par dagar. Då fick vi i i allafall 35 mm välkommet regn.

Bra för alla som är med i Tusen Trädgårdar. Eller ja det kan vara jobbigt att städa trädgård när det är över 30 gr varmt. Själv ska jag inte vara med i år vilket jag annars hade tänkt. Men om det skulle bli 240 besökare som det var 2018 igen, är det för mycket för vår lilla trädgård på 650 kvm och med en make som är i extra riskgrupp. Om detta har jag skrivit på både Fb och Insta ifall någon undrar.

Synd egentligen att jag inte kan öppna för trädgården är i ganska bra skick eftersom den fått mycket kärlek i år. Jag har också mycket grönsaker på gång som jag redan börjat skörda för infrysning. Här är det verkligen compact living som gäller.

Jag river mjäll grönkål redan nu i små bitar och fryser. Så har jag även gjort med fläderblommor, de som inte genast gick till saft. Stoppar dem även rivna i iskuber. Det gäller som alltid att plocka när allting är som bäst. Alla örter går att frysa, jag tycker det blir bättre än att torka.

I veckan har jag klippt ned överblommade akleja, allium, stor ormrot, överblommade pioner och orientaliska vallmo, fast jag strösslar marken med frö. I innergården får det gärna vara lite vilt och otyglat bara det blir en masseffekt.Weigelan ’Red prince’ blommar hela sommaren, men det gör inte den kinesiska mandarinrosen, men lockar enormt mycket bin och får fina flaskliknade nypon

Blommar hela sommaren gör dock annars mer eller mindre de flesta av mina rosor men inte alla har kommit igång ännuFlammentanz, Stanwell perpetual, Moyesii, Gislane de feligonde, Burgundy Ice och Rose de Recht

Måste slå ett slag för en utmärkt perenn Gökblomster Lynchis ’Petite Jenny’ jättesöt som blommar intensivt hela sommaren.

Förutom att sommaren är väl så varm vissa dagar är den underbar…. det gäller bara att välja sittplats efter dynget…

och så kan man plocka obegränsat med blommor……

Lycka till med tusen trädgårdar! Det ska bli lite svalare, skönt! Vi väljer dock att stanna hemma.

0

5 kommentarer

 1. Oj, oj, oj Luna så prunkande er trädgård är! Blomsterbuketter och grönsaksskörd, kan det bli bättre. Och regn har ni fått också. Det väntar vi på men tyvärr håller det på att försvinna ur prognoserna, bara lite kvar nu. Tack för tipset om Gökblomster Lynchis ’Petite Jenny’. Vilken enorm blomning. Och att den blommar hela sommaren. Har en rabatt där jag letar just en rosa perenn och inser att det här nog kan vara den. Ikväll ska jag plocka in en stor bukett med pioner och annat utifall det kommer hårda regn. Ser att du har daggkåpa med i din bukett. Det brukar jag också ha. Har en grön vas i olika gröna toner, bland annat en i daggkåpans färg och tillsammans med rosa pioner blir det fint.

  Önskar dig och maken en fortsatt fin sommar!
  Kram Anita

  • lunasblogg

   29 juni, 2020 at 18:56

   Tack Anita! Ja det växer så det knakar med både värme och regnskurar. Denna veckan ska det regn flera dagar. Daggkåpa och rosa pioner är nog det mest romantiska som finns. Nu är jag inte den som satsar så mycket på pioner då de blommar över så snabbt eftersom jag eftersträvar långblommande perenner mer, men visst har jag några stycken.
   Önskar er en fortsatt trevlig vecka.
   Kram Luna

 2. Ja, det er vakkert hos deg, som alltid! På visse tidspunkter i hagen klarer man ikke selv å se selv hvor fint det er. Jeg blir opphengt i detaljer som ikke er bra.
  Noterer meg Weigela’n og Lynchis ’Petite Jenny’. Kjekt med planter som blomstrer lenge.
  God søndag!

  • lunasblogg

   29 juni, 2020 at 18:45

   Tack snälla! Jag tror att vi alla mer eller mindre alltid ser något vi kan förbättra, men så är det med en föränderlig trädgård. Den ändrar sig och vi kan också ändra oss.
   Ha en bra vecka!

 3. Underbart vackert.
  Här i Melbourne har vi vinter nu och minus 2 på nätterna.
  Hanna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑