Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Västerläge

Här är del 3 i Feng Shui skolan för trädgårdens väderstreck

Väst och nordväst står för höst och skymning. Det är här och då som ljuset återspeglas bäst. Färgen är skiftande grå, silverfärgad, vit men också lite mörkröd och pastellfärgad, så som det ser ut precis när solen går ner eller de sista röda höstlöven faller till marken. Med vitt, silver och rött kan vi skapa våra rabatter i väst, så att de lyser fint på kvällen.

bild kopia 18

 

bild

Formspråket är runda, välvda siluetter. Det kan vara bågar, klot, kärl, rundklippta buskar och träd. Elementet för väster är all slags metall, glänsande och matt, guldfärgat som koppar eller grått som zink. Här trivs både lite vatten, sten och ljusa växter tillsammans med inslag av mörkrött. Endast vita blommor i rabatten inger en livlöshet. Det måste alltid till lite färg, så även i vår inredning. Det kan se lugnt och fräscht ut, särskilt om vi känner oss stressiga, men efter ett tag tröttnar vi och vill ha mer liv.

IMG_1841

IMG_5618

Bild5 kopia

Väst representerar höst, ålderdom och kväll, medan längre mot Nordväst  det  senare skedet av skymningen, precis före det mörknar. Både väst och nordväst har inneboende kraft och styrka, fast nordväst är starkast, som en bra mentor eller fadersgestalt, något att luta sig tillbaka mot med allt som är omkring oss.

I Feng Shui sägs de bästa ledarna ha metall som sitt element och siffran 6 som sitt turnummer. De står för kreativitet, flexibilitet, ett varmt och andligt inre, men svalt och respektingivande yttre. Metall som stått i solen håller värmen länge. Det spräcks inte av fruset vatten, men det är iskallt att vidröra på vintern.

IMG_5103

Elementet metall måste vara i harmoni för att återspegla sin kvalitet och ljus på sin omgivning. Det får inte bli för kallt och inte för hett, då kan energin kännas obehaglig.
Genom att se och lära av naturen och ljusets cykler kan vi överföra väderstreckens egenskaper  till vår trädgård. Är sommaren torr, sätt ut en urna med vatten i rabatten.
Mot västerläge passar bra att ha en kvällssittplats på sommaren. Det kan ofta räcka med en soffa för två mot de sista varma solstrålarna och solnedgången bakom horisonten. Det ljuset är det mest magiska.

IMG_6868
IMG_6010

0

6 kommentarer

 1. Hej Luna !

  Tack för att du delar med dig av all din kunskap om Feng Shui – det är så jätteintressant !
  Älskar att sitta i växthuset med öppna pardörrar mot väster när solen börjar gå ner eller också i ruinen som också vätter åt det hållet.
  Grattis till dina loppisfynd – hoppas du visar visar ditt orangeri !
  Hoppas förkylningen gått över nu !
  Ha det så bra !
  Kram/Isa

  • Tack, snälla Isa för ditt intresse! Många är fortfarande skeptiska till Feng Shui, fast det egentligen är den mest naturliga och användbara läran som finns. Jag försöker i mina inlägg att avdramatisera termen och plocka russinen ur kakan.
   Jo, här är förkylt än och vissa dagar är rösten borta helt. Du ska få se orangeriet när jag har pyntat det med mossa och sånt. Har inte kunnat gå ut i skogen och hämta än. Till helgen är jag bortrest, men sedan så hoppas jag det blir gjort.
   Ha det bra du med!
   kram Luna

 2. Tack för dina jätteintressanta inlägg om Feng Shui. Jag kommer (som jag skrivit förut) att komma tillbaka till dom och läsa dom flera gånger. Hoppas du kryar på dig snart. Det är jobbigt med förkylningar i november.

  Kram Anita

 3. Jättespännande med Feng Shui , jag har bara pysslat inomhus med detta i flera år, så nu ska jag läsa på lite om hur man ska tänka ute. Kraaam Pia

 4. Åh vad jag längtar efter hus och trädgård och allt vad som hör där till. Just nu har vi radhus med två balkonger – så det är lite begränsat i trädgårdsväg. Min trädgårdsdröm är från barnboken ”linnea i målarens trädgård” om Monet och hans näckrosor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑