Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Vatten enligt Feng Shui

16 dec 2011

Vatten, vinter och norr hör ihop. Som vattenmättad luft, fruset eller rinnande vatten, som vit snö eller mörker och regn. Detta har vi i Norden mycket av så här års. Färgerna är blå, svarta med vita kontraster, formrörelserna är horisontella, vågformiga och snirklande, väderstrecket är norr.  Läs mer om elementet vatten enl. Feng Shui i mina tidigare inlägg om hur du använder denna kraft i din trädgård (Vatten i Feng Shui 28 mars, Färger 4 maj, Jorden och elementen  17 nov.)

Idag tar jag upp lite  om placering av vattendrag och husets förhållande till naturliga vattendrag.

Senaste tiden har dominerats av vatten med  regn och översvämningar. Här ser man fördelen av av att inte bygga sitt hus för lågt och för nära  vatten. Kretsloppet, den cykliska eviga förändringen, gör att vatten ’Shui’  i  sjöar och hav  kyls ner, kondenseras, bildar moln och faller ner som snö eller regn igen till jorden. Vinden ’Feng’,  bestämmer i vilken form  och hur mycket nederbörd det blir. Senaste tiden har vindarna kommit från Sydväst från Atlanten och då blir det blåsigt och milt.

Vatten accumulerar chi, dvs energi absorberas och lagras med vatten.  Hälften av Sveriges el kommer från vattenkraft. Den är förnybar, billig och nästan miljövänlig. Där det finns vatten finns också växtkraft och kultur  på jorden i ordets rätta bemärkelse.  Sedan tidernas begynnelse har människor och djur sökt och etablerat sig vid vattendrag. Observera att växtligheten i naturen är som störst vid dikeskanter och sötvatten.

Om vi inte bor permanent vid  vatten söker vi oss gärna dit när vi behöver gå ner i varv och ladda batterierna, eller så anlägger vi vatten i trädgården hemma. Bor man vid en stor sjö eller hav blir det för mycket med en trädgårdsdamm eller pool i samma synriktning.

Idag handlar mitt  inlägg  om hur och var i trädgården som vattnet fungerar bäst. Det kan verka överkurs, men faktum är att jag ofta  får frågan om var det är bäst att anlägga en damm i trädgården och hur vattnet bör rinna i förhållande till huset. Många av oss människor mår inte bra av  att sova där en vattenåder går under huset. Det gör oss oroliga och vi sover sämre. Vatten är bäst på avstånd och i lagom mängd  och det gäller även för vår trädgård, alltså inte för nära bostadshuset. Det ska alltid vara i proportion med tomten och vara rent och rörligt. Smutsigt och illaluktande vatten har motsatt verkan på oss. Direkt söderläge är inte att föredra, då vattnet torkar upp fort. Vatten som rinner  rakt och högt ovanifrån en punkt är störande. Vattnet ska låta lugnt och fridfullt och rinna sakta . Det får inte heller utgöra ett hot för barn och smådjur. Dammar ska helst vara oregelbundna till formen och inte ha raka sidor som är svåra att ta sig uppifrån. Runda och kantiga dammar behöver mer växter runt omkring sig,  för att kompensera det hårda intrycket. Minst 30% växter till en anlagd damm.

Enligt den klassiska Feng Shui-skolan och  gamla ’Water Dragon Classic’ är husets läge i förhållande till vatten  plus riktningen av dess in- och -utkommande vattenflöde avgörande för husets välstånd och lycka. Det kanske är oväsentligt för oss som har en naturlig syn på vatten, men i Asien och många länder med antingen torka eller översvämningar är det mycket viktigt.  I klassiska Feng Shui bör vatten rinna in från vänster mot höger på  framsidan av huset där huvudentrén finns  om denna  sida vetter mot norr, söder, öst eller väst. Om den däremot ligger i  nordost, sydost, nordväst eller sydväst gäller tvärtom från höger till vänster.   Det gäller även åar och vattendrag som rinner utanför tomten. Flödet kan rinna in bredare men smalna av när det rinner ut samt göra en mjuk rundning framför huset. Ett hus som är omringat av vatten i en svag båge anses mycket tursamt. Likaså om vattnet rinner in från öst i din trädgård.  Flödet bör dock inte rinna in rakt mot tomten utan snett. Inte heller är det vilsamt att bo precis där ett vattendrag eller trafikerad väg gör en stark böj. Där händer olyckor lätt.

När det gäller trädgårdsdammars och vattenarrangemangs placering  är det inte statiskt utan ändrar sig i en 20-årsperiod enl. Feng Shui. Även din personliga Feng Shui-riktning kan avgöra läget. Från  år 2004 – 2024 är det dock rent allmänt det sydvästliga läget som gäller för större vatten, men det är aldrig fel att ha ett litet porlande vid entrén oavsett var den ligger. Som jag brukar säga det är bättre med ett litet arrangemang, som man orkar hålla rent, än ett stort arbetskrävande  med stängsel runt.

I Asien däremot är placeringen av  dammar och vattendrag i  urban miljö  ett av det viktigaste i  asiatisk trädgårdsdesign. Stora summor läggs på  Feng Shui- arkitekter och  utomhusmiljö. Det är stor skillnad mot västvärldens  prioritering av  lättskött och kostnadseffektiv landskapsarkitektur.
Ha en bra och lagom helg! Och glöm inte gå ut trots att det regnar!
Luna

Facebook Twitter More...

0

2 kommentarer

 1. Hej Luna!

  Visst är det mycket viktigt med vatten. Men nu skall jag berätta varifrån får vi vatten här i Sverige!
  Jag har ett fader barn i Kennya sedan ca 13 år tillbacka. Varje år till Jul får han ett extra bidrag från mig och varje år får jag tillbaka samma innerliga önska från honnom och hela hans familj nämligen: ” God välgsigne dig, din familj, dina vänner och hela Sveriges befolkning för din vänlighet. Vi önskar dig allt det bästa och hoppas att Gud glommer inte Er och öser över er ALL REGN som går att få. gOD jUL” Parserat
  Parserat tillhör masai stamen som lever på boskap och regn är oerhört viktigt för dem för sina djur och liv. Så här år är det väldigt tor i Kennya.Han önskar mig allt som är viktigt för sig själv.
  Vad gulligt , inte san`?

  Så nu vet du varför vi har regn till överflödd här.

  Mycket intressant med bloggens information om vatten.

 2. Tack Michaela för alla dina spontana kommentarer till min blogg den tid jag varit igång i år.

  Buon Natale e Buon anno!
  Luna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑