Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Vattenmättat

Borås med omnejd har fått mest regn i hela landet. 73 mm bara under helgen som var. För att inte tala om hur mycket det har regnat tidigare i vinter och kommer att göra den närmsta tiden. Så här ser vår sjö , Viaredssjön ut nu. Detta är en bild på stora badstranden i Sandared som renoverades förra sommaren med ny fin sand, nya lekredskap, grusgångar sittmöbler, trädplantering, gräsmattor, handikappramp mm. Tjockt geggigt vatten täcker nu hela sandstranden och det mesta av grusgångarna och närliggande träddungar är också översvämmade.

Segelsällskapets stora bryggor flyter omkring som en jätteflotte därute och småbåtar som låg på på land likaså.

Även nedanför oss har vattnet i Sandaredsån stigit mer än vad man kan komma ihåg.

Stormen Dennis och det våldsamma regnandet förorsakade detta kaos i helgen. På andra sidan bron låg förr två röda sommarstugor som är rivna sedan länge men som talar om att här har varit en trädgård.

Ån slingrar sig fint i landskapet på bra Feng Shui vis och det är alltså emellan åböjarna som vattnet nu bildade en sjö. Vattnet här har dock runnit tillbaks som tur är.

Helgen dessförinnan härjade stormen Chiara hårt och det regnade på tvären. Då hände detta.

Salix ’Hakuro Nishiki’ , japanska dvärgpilen, lade sig ned på innergården. Det har den visserligen gjort en gång förut vid en storm och även nu gick den att räta upp, men den knäckta stödpålen som var djupgrävd gick inte att använda mer.

Förra veckan fick vi ändock en och en halv dag med sol och då var jag bara tvungen att gå ut. Kanske jag gjorde något jag får ångra. Jag klippte ned i örtalandet i söderläge, med visserligen jättetåliga perenner och kryddor, men med tanke på allt regn hela tiden kanske det inte var så bra. Jag la visserligen på lite torra löv, ifall det surnar och fryser.

Även igår blev en fin dag, men då hann jag inte göra något i trädgården, men man får vara glad för de ljusa dagar man får.

Här en bild på min molnklippta 43 år gamla Träd-en, ’Mint Julep’ tror jag att det är. För ett par år sedan började jag klippa ur den rejält för jag gillar den sneda stammen, men jag är absolut ingen expert på Niwaki och det tar några år att få den som man vill.

Träd är intressant. Bevistade ett bra föredrag igår med Anton Spets, stadsträdgårdsmästare i Borås, som talade om träd, buskar och häckar på Borås Trädgårdssällskap. Han är kanske mer känd för podden @tradpodden, en mycket duktig och trevlig ung man som värnar om träden i vår miljö.

Ha det gott bloggvänner!

Luna

0

6 kommentarer

 1. God morgon Luna!

  Det är inte klokt med vädret nu. Jag har ju läst om det höga vattenståndet på västsidan av Sverige och sett SMHI:s klass 2-varningar för högt vattenstånd men inte sett så många bilder. Ni fick väl ännu mer regn igår också? Så tråkigt med den renoverade stranden. Vi upplevde lite samma sak här före jul då Mälarens vatten var högt och sandstranden vid Taxinge låg under vatten och båtarna som låg på land låg i vatten. Men här har vattnet sjunkit undan.

  Så dramatiskt med Salix ’Hakuro Nishiki’. Vilken oerhörd tur att den gick att räta upp igen, har ju sett dina vackra bilder på den. Och ditt molnklippta träd är så fint. Tycker själva uttrycket ”molnklippt” är så vackert. Kul med föredrag om träd. Jag älskar ju också träd.

  Igår kväll vräkte regnet ner här och det blåste hårda vindar. Idag blåser det men solen skiner än så länge från en klarblå himmel.

  Önskar er en fin helg! Hoppas att det inte kommer för mycket regn. Det måste väl ändå ta stopp någon gång …

  Kram Anita

 2. lunasblogg

  21 februari, 2020 at 17:52

  Så här mycket vatten har jag aldrig sett här tidigare. Och det fortsätter, ingen sol idag heller.
  Önskar er en fin helg ändå.
  Kram Luna

 3. Har gott om vatten här också och vattnet har skapat en helt egen bäck som vindlar fram längs sluttningen. Jag brukar titta på nivån i Göta Älv och den är extremt hög eftersom vinden trycker emot vattnet i Göteborg och Vattenfall måste tappa stora mängder i från Vättern. Det är väl vattenmängden man tror kommer öka mest hos oss när klimatet förändras. Jag hoppas att stranden går att rädda och få fin igen när vattnet sjunker undan.

  Jag har gjort en hel del jobb ute och det känns bara skönt. Har en fundering, försiktig tro, att det här är året när vi inte kommer få något som ens liknar en vinter. Och då tänker jag inte på de meteorologiska definitionerna.

  Kram, Carina

  • Ja och det är lite olika varje dag, men jämt hög vattennivå. Det var länge sedan man kunde gå på våra fina stigar längs ån i skogen.
   Vet att många gör vårbruk redan, men här brukar det bli svinkallt om nätterna och sol på dagarna i mars, så det jag gör är mest att plocka nedblåst och se över än så länge.

   Kram Luna

 4. Ja, trädpodden har jag lyssnat på vid nåt tillfälle, tror det var det första trevande avsnittet. Tack för påminnelsen!
  Lika mycket vatten här och 2017 års rekord har slagits. Sommarstugorna står i sjö och bryggorna har seglat iväg. 1 dm kvar tills sjön går över invallningen och då förlorar byns bönder en hel del åkermark. Antar att det är så här extrema väder vi får vänja oss vid i framtiden.
  Tråkigt med dvärgpilen, men den verkar ju ändå vara livskraftig, så hopp kanske finns ven om det blir merarbete.
  Din häck är verkligen en prydnad hela året. Vad är det för sort?
  Trevlig helg!
  /Anette

  • Ja det är ett konstigt år. Sist det var så här mycket vatten var 1951 när Viskan svämmade över så stora delar i Borås centrum tex busstorget stod under vatten.
   Dvärgpilen står upp nu med nya stöttor, men jag vet inte hur det går.

   Menar du häcken på innergården vid örtalandet så är det Måbär. Mot gatan är det liguster.
   Ha en fortsatt trevlig helg!
   //Luna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑