Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Veckan mellan hägg och syrén

Fred. 18 maj 2018

Ännu har en majvecka gått. Och vädret har fortsatt att vara ovanligt varmt och soligt (kan inte minnas en sådan maj tidigare), fast nu börjar det bli torrt på riktigt trots något lägre temperaturer. Under veckan som gick hann frukträden både att blomma och  blåsa av. Blomningen överlag är otroligt rik, sniglarna få,  likaså bina. Få se vad det blir av denna sommar.

tulpanerna går på sista versen iallafall en del av dem…

så här ser favorittulpanen ut på sluttampen’ Lasting Love’ vilket passande namn!….

Ligusterhäckarna är utslagna, men fråga är hur det går  med gräsmattan som börjar bli törstig. Maken vattnar på allt men inte på gräsmattan…

Härhemma har det varit fullt upp med jobb, möten, egenträdgård, vattning, målning och renovering av farstukvist och umgänge. Har även fått gjort ett operativt ingrepp i ansiktet med ett borttaget basaliom vid näsan. Inte lika kul att gå med förband i värmen.  Hoppas inte ärret blir för stort. Har njutit av de flesta måltider utomhus  och fått ut en del sommarblommor i rabatterna och krukat om mycket växter till större kärl tex tomaterna. Lite mer kirskål har också sett sina bästa dagar i landen. ( än så länge).

förgätmigej finns det gott om i min trädgård och jag  har inte hjärta att rensa ut dem…

I odlingen har jag sått och satt det mesta, Just nu är rädisorna som bäst och efter dem blir det något annat …I år har jag testat att även sätta svinmålla och trädggårdssyra som är en mildare sort av ängsyra, men en riktig gourmetingrediens. Tomaterna är tre vanliga sorter, två av varje för alla 6… 25 kr! hör och häpna. Skulle inte förvåna mig om de blir lika bra som tulpanlökarna jag köper där. Tomatleverantören  Sibbarps som jag brukar köpa annorlunda sorter av tog inte emot besök pga sjukdom i år  och själv har jag slutat driva upp tomatplantor, har ju ändå inget växthus. Blir det en solig sommar brukar jag få mängder ändå utomhus i söderläge.

För en vecka sedan satte jag ut små frösådder av kål, bladselleri och brytsockerärtor  i denna pallkrage. Och så har jag bokstavligen strösslat ut ringblommefrö emellan visserligen ska jag rensa ut en del sedan, men jag tänker att ringblommorna ska titta fram emellan allt. I år ska jag testa att inte lägga ut fiberduk på bågar.  Jag tycker nämligen dels att det är fult ,men det är jobbigt att ta bort då man vattnar. Förra året var dock kålen fantastisk, men det var det året  och jag hade duk i början.


För övrigt är jag belåten med nyplanteringar jag gjort nu och sent förra hösten…

kan dock inte minnas att jag satt in liljekonvaljer här, men det blev ju fint…

Guldazaleanan och vårkragen tex växte aldrig bra på förra stället men nu kanske de tar sig…..

Kopparlönnen Acer griseum har 18 år på nacken, växer långsamt och har blivit urklippt en gån ordentligt. Det lilla nya eucalyptusvidet under kommer dock aldrig att bli speciellt stort. Detta är min silvriga vita och metalliska plantering i Väster eftersom väderstrecket väst har en reflekterande egenskap av både kallt och varmt ljus. Det mörkröda står för solnedgången

till sist en bild på magnolian Susan som bara funnits här ett år och är uppstammad och har en tämligen klotformad krona. Foto taget på morgonen, På dagen fläker blommorna ut sig som förföriska tulpaner.

Se bild från vänster till höger Tulipa Virichic, Black Parrot, Carnevale de Rio, Mount Tacoma ( den sista vita har stått en månad minst)

Och med detta önskar jag alla en fortsatt trevlig helg och länkar till Trädgårdsfägring. Gå in här om du vill se mer blomsterfägring.

Hälsa Luna

 

0

2 kommentarer

  1. Så fint du har det och så mycket du hunnit med!
    Liljekonvaljer fina på rätt ställen, men kan också bli ett ogräs har jag märkt. Här doftar de så starkt från skogen att det satt i kläder och hår när jag kom in.
    Använder ofta täckning med tjocka lager tidningar när jag ”bryter” ny mark. Det kväver nämligen kirskålen så bra, men liljekonvaljerna tar sig igenom. Fantastisk livskraft.
    Allt gott
    /Anette

  2. Det går så fort nu så det gäller att hinna med att njuta. Kändes knappt som en vecka mellan hägg och syren i år, den tiden bara försvann innan man ens insåg att häggen var utblommad och syrenen måste blomma rekordtidigt i år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑