Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Veckans Feng Shui – uppåtsträvande form

Söndag 29 mars 2015

Här är sista delen av serien formspråk med Feng Shui för trädgården. Jag har tidigare beskrivit de runda, de kantiga, de trekantiga och de böljande formerna. Idag handlar det om de högresta pelarformerna. Här spelar växterna in stort, men det kan också handla om stolpar, pelare, gatlyktor, pergolor, växtstöd, portaler med raka former.

bambuomgjord

Du som är insatt i Feng Shui vet att formerna jag skrivit om tidigare alla representerar ett element  i Feng Shui.

Runt-metall, kantigt -jord, trekantigt-eld, böljande-vatten, pelarformat- trä

( I västvärlden talar vi om fyra element, jord, eld, vatten och luft.  I Asien är det fem, med tillägg för trä, och där ligger också fokus mer på själva förändringen, det cykliska tänkandet i tid och rum och samspelet och förståelsen med naturen än inom den västerländska vetenskapsfilosofin).

I trä finns tillväxten och förändringen  i stort och i smått. Det uppåtsträvande börjar alltid i öster som solens uppgång och på våren som de första spirande vårtecknen. Färgen är ljusgrön och ju längre in på våren desto mer höjd och mörkgönare nyans. Därför passar former som symboliserar tillväxtkraft och höjd bra i öst. I alla klimat strävar det gröna uppåt utom på magra redan höga höjder. Där har växterna en tendens att bli lägre och lägre ju högre upp.

 

artskott

Ärtskott i österfönster på våren växer fort. Ett under av hälsokost.

Alla dessa element är beroende av varann i rätt tidsordning alltså medsols. I motsols däremot blir förhållandet omvänt.  Då kontrollerar och dränerar elementen, färgerna och formerna  istället för att stödja och nära varann och ger inte samma harmoni . Mer om formernas samspel sinsemellan annan gång.

Förändringens cykliska tänkande –  Vårgrönt, blomning, skördetid, inåtgående kraft, vinterfukt.

Naturens egen färg och form.

cykel

TRÄ förknippas med den gröna färgen men det kan också vara högresta TRÄD, buskar, dekorgräs med vedartad stam och vacker vinterskrud. Träd fungerar som planetens lungor och är viktigt för balansen i en trädgård. Träd ska dock vara i balans med huset, så att inte huset hotas och ser förkrymt ut i jämförelse. Låga hus ska inte ha höga träd för nära inpå sig. En ordinär villatomt blir alltid bäst med små och medelstora träd, medan höga hus och hyreshus passar bättre med höga träd.

trad

 

Upprätta växter som Bambu och cypresser eller höga dekorgräs kommer inte till sin rätt tillsammans med träd och buskar som har ett horisontellt växtsätt. Inte heller med hängträd. Upprättväxande kan dock planteras ihop i en klunga med tre eller fem tillsammans, fast då bäst med olika höjd. Bäst blir dekorgräs som solitär eller tillsammans med lägre växter.

gras

Pelarväxter på rad med avstånd emellan är effektfullt för att förstärka en stor yta eller som tomtavgränsning. Thuja häck som inte är klippt på höjden och där topparna kommer i olika höjd ger dock ett oroligt intryck. Antingen klippt eller med mellanrum för höga växter.

pelarformer

hoghack

Är det hög skog bakom häcken, speciellt om det är tung granskog vinner trädgården  på en hög häck, inte minst  som skydd mot vilt. I Sverige  var det vanligt förr att ha en klippt granhäck som gräns mot skogen. Nu är det mest thuja som gäller, men det finns många sätt att få en lång och trist avgränsning intressantare. Tex som här med indragningar och  fickhål eller som dubbla eller flerdubbla häckar. Högre baktill och lägre framtill.

hack2

 rakahackarI denna visningsträdgård i Ulricehamn finns det mänga uppåtsträvare som balanserar varann fint.

Även högresta perenner sätts i bakkant av en plantering eller mot en vägg där de får skydd från vinden.

stockrosor

 Ett ensamt vackert vårdträd kan med fördel planteras i österläge, även om det har en stor vid krona, men då ska det vara fritt på gräsmattan runt omkring.

alm

Alla högresta konstruktioner som hjälper till att lyfta blommor och växtlighet ger bra Feng Shui energi åt en trädgård, men de bör ingå i en tanke och helhet så att det inte ser lösryckt ut. Det kan antingen vara en pelargång eller en portal till ett trädgårdsrum. Eller som ett plank, en inhägnad mot insyn.

rosgang

 

plank

 

 

 

0

2 kommentarer

  1. Vilken kreativ & inspirerande blogg du har!:)
    Jag är också bosatt i Borås och driver en inredningsblogg & ett inredningkonto. Kolla gärna in mig på bloggen eller instagram: kvadrat52.

    Kram 🙂

  2. Fina trädgårdsbilder, bra med exempel på hur man kombinerar de olika formerna så de framhäver varandra.
    Kram Kristina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑