Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Vilken är min svenska trädgårdsguru?

Onsd. 14  sept. 2016

-Inlägg för trädgårdsintresserade-

Ofta får jag frågan vad som gjorde att jag sadlade om sent i livet och började designa trädgårdar. Viken var den första skandinaviska trädgårdsbok du verkligen tog till ditt hjärta?

Svaret är delvis mycket enkelt: ’Trädgårdens rum’ av Christel Kvant och Heidi Palmgren. Heidi ( hoppas du läser detta nu som Fb vän)…

dscn8179Det var du som fick mig att förstå vad trädgård vill säga. ’Helheten.’ inte duttandet utan den genomtänkta. Tack och åter tack.

dscn8181

Sedan vidareutvecklades  trädgårdsintresset  genom idéerna från Feng Shui och min mans samarbete med Singapore Airlines i 10 år. Här fick jag lära mig hur former och färger samspelar och hur man fångar ljuset i lika årstider. Likt ett pussel la jag den ena pusselbiten till den andra från dessa mina nyfunna  kunskaper och jag kunde se och förstå de enkla sambanden hur man skapar en miljö för en harmonisk året runt trädgård. Att rita och illustrera var de minsta bekymren, det har jag kunnat sedan barnsben och ett visst sinne för klassisk smak har jag också fått i  livet.

Gröna fingrar har jag egentligen inte haft,  men jag fick lära mig.

Känslan av att skapa och se möjligheter utan att härma övervinner dock det mesta. Jag känner igen mig på lilla E. Hon iakttar och formar av i stort ingenting utan krångel.

dscn8173

Andra personliga trädgårdsinspiratörer som tar ut svängarna är Hannu Sahrenström, minns hans utställning på Heden i Göteborg och förstås Karin Berglunds böcker, skrivna med själ och hjärta. Vill också tipsa om Karin Janriks ’Trädgårdsform’ en mycket bra och välskriven bok, där jag skriver under på det mesta.

 Ha det gott!

Luna

0

2 kommentarer

  1. Jag brukar fundera mycket kring hur det kunde bli som det blev(dvs att jag blev så fruktansvärt trädgårdsintresserad) och i mitt fall var det Karin Berglunds ”fel”. Förstärkt av att hon påminde om min älskade mormor. Helhetstänkandet kom in i bilden senare och släpar fortfarande efter så fort jag får syn på en snygg växt. Det är fantastiska författare och böcker du nämner.
    Kram
    Marta

  2. Den boken har jag också i min trädgårdsboksamling! Har läst den flera gånger. Men precis som för Marta är det Karin Berglund som satte fart på mitt intresse för 16 år sedan.
    Att hitta ’sin’ trädgårdsförfattare och få nya och bättre idéer är verkligen något jag unnar alla som blivit med trädgård.
    Kram Kristina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑